Beyaz Eşya Enerji Sınıfları Nelerdir?

Beyaz Eşya Enerji Sınıfları Nelerdir?
Date Icon Şubat 16, 2023
Text Sizer
Close Icon3 dakika
  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Envelope Icon
  • Whatsapp Icon

Beyaz eşyada enerji sınıfı önemli mi? Hangi enerji sınıfı daha az yakar? Enerji etiketi nedir? Yazımızı okuduktan sonra tüm sorularınıza cevap bulacaksınız.

Enerji Etiketi Nedir?

Teknolojinin devamlı gelişmesine ve dünya nüfusunun kalabalıklaşmasına bağlı olarak enerji tüketimi artışı iklim değişikliği ile çevre kirliliğini beraberinde getirdi. Ülkeler bu nedenle çevre dostu çalışmalara ağırlık vermeye başladı. Herkesin evinde olan ve gündelik hayatta büyük kullanım alanlarına sahip olan beyaz eşyalar, enerji verimlilik sınıfı kapsamında gruplara ayrıldı. Peki beyaz eşyada enerji sınıfı ne demek?

Beyaz eşya alırken ürünün kapasitesi, boyutları, verimliliği ve ses seviyesi gibi özellikleri önem taşır. Beyaz eşyalar, enerji verimliliği durumlarına göre enerji sınıflarına ayrılır. Eski gösterge çizelgesine göre bu sıralamada en verimli olan beyaz eşyalar A+++ enerji sınıfı ile başlıyordu. Devamında ise A++, A+, A, B, C ve D gruplarıyla devam ediyordu. Buna göre enerji verimliliği en yüksek olan beyaz eşyalar A+++ grubundayken, en düşük verimlilikte olanlar D sınıfındaydı. Mart 2021 tarihinde yapılan değişiklikle bu ölçeklendirme değişti. Günümüzde ise enerji verimliliği A, B, C, D, E, F ve G sınıflarıyla ifade edilir.
 

Beyaz Eşya Enerji SınıfıBeyaz eşyaların enerji sınıfları

A sınıfı beyaz eşyalar en yüksek enerji verimliliğine, G sınıfı beyaz eşyalar ise en düşük enerji verimliliğine sahiptir. Enerji tasarrufu için beyaz eşyaların enerji seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Enerji etiketi, tüketiciye ürünlerin bu özellikleri ve enerji tüketim sınıfları hakkında bilgi verir.

Avrupa Birliği sınırları içinde bir elektronik ürünün satılabilmesi için enerji etiketi taşıyor olması gerekir. Türkiye de yönetmeliklerle bu uygulamayı takip etmektedir. Enerji etiketinde ürünün enerji sınıfının yanı sıra enerji tüketimi miktarı, kapasitesi, ses seviyesi ve su tüketim miktarı gibi bilgilere de yer verilir.

Buzdolabı ile Derin Dondurucu Enerji Etiketi ve Açıklamaları

Enerji tüketimi konusunda ilk sırada yer alan beyaz eşya, buzdolabıdır. Yiyeceklerin ve içeceklerin tazeliğini koruyabilmesi için buzdolabı devamlı olarak çalışır haldedir. Enerji tüketimini azaltma konusunda buzdolabı enerji sınıfları büyük önem taşır. Aynı durum derin dondurucular için de söz konusudur. Dondurulmuş besinlerin sağlıklı şekilde muhafaza edilebilmesi için derin dondurucular devamlı şekilde çalıştırılır. Tüm gün çalışmaları nedeniyle ürünlerin enerji tüketimi ve kapasitesi kadar ses seviyesi de önem taşır.

Buzdolabı ve derin dondurucu enerji etiketlerinde ürünün enerji sınıfı, yıllık elektrik tüketimi miktarı (kWh cinsinden), soğutucu ve dondurucu kısımlarının net hacmi (litre cinsinden) ve ses seviyesi (desibel cinsinden) gibi bilgiler yer alır. Buzdolabında ve derin dondurucuda bulunan enerji etiketleri ve içerdiği görsellerin anlamları şu şekildedir:
 

  1. QR Kodu
  2. Tedarikçinin adı veya markası
  3. Ürün modeli
  4. A’dan G’ye enerji verimlilik sınıfı listesi
  5. Ürünün enerji verimlilik sınıfı
  6. Yıllık enerji tüketimi (kWh/yıl)
  7. Dondurucu bölümlerinin toplam kapasitesi (litre)
  8. Soğutucu bölümlerinin toplam kapasitesi (litre)
  9. Ses seviyesi sınıfı ve ses seviyesi
  10. Yönetmelik numarası


Çamaşır Makinesi Enerji Etiketi ve Açıklamaları

Çamaşır makinesi enerji etiketinde ürünün enerji sınıfı, elektrik tüketimi, kapasitesi ve ses seviyesi bilgilerinin yanı sıra buzdolabından farklı olarak su tüketimi bilgisi de yer alır.

Ürünün elektrik tüketimi 100 yıkamada harcadığı elektrik miktarı dikkate alınarak hesaplanır. Su tüketimi hesaplamasında ise bir yıkamada kullandığı su miktarı temel alınır. Ayrıca çamaşır makinesi yıkama kapasitesi kilogram cinsinden belirtilir. Böylece tüketici bir seferde yıkayabileceği maksimum çamaşır miktarı hakkında bilgi sahibi olabilir.

Çamaşır makinelerinin seviyesinin belirlenmesi diğer beyaz eşyalara göre farklılık gösterir. Makinenin normal yıkama sırasında çıkardığı ses miktarı ve sıkma programı sırasında çıkardığı ses miktarı ayrı ayrı belirtilir.

Çamaşır makinesinde bulunan enerji etiketleri ve içerdiği görsellerin anlamları şu şekildedir:

  1. QR Kodu
  2. Tedarikçinin adı veya markası
  3. Ürün modeli
  4. A’dan G’ye enerji verimlilik sınıfı listesi
  5. Ürünün enerji verimlilik sınıfı
  6. 100 kullanımdaki enerji tüketimi (kWh)
  7. Eko 40°C-60°C programı yük kapasitesi (max)
  8. Tek kullanımdaki su tüketimi (litre)
  9. Eko 40°C-60°C programının süresi
  10. Sıkma devri verimlilik sınıfı
  11. Ses seviyesi sınıfı ve sıkma sırasında ses seviyesi
  12. Yönetmelik numarası


Bulaşık Makinesi Enerji Etiketi ve Açıklamaları

Bulaşık makinesi enerji etiketinde tıpkı çamaşır makinelerinde olduğu gibi ürünün enerji sınıfı, elektrik tüketimi, kapasitesi, ses seviyesi ve su tüketimi bilgileri yer alır. Yine aynı şekilde elektrik tüketimi 100 yıkama ve su tüketimi 1 yıkama dikkate alınarak hesaplanır. Bulaşık makinelerinde ekonomik programın süresi de enerji etiketinde yer alır. Ürünün kapasitesi kişi sayısı cinsinden belirtilir.

Bulaşık makinesinde bulunan enerji etiketleri ve içerdiği görsellerin anlamları şu şekildedir:

  1. QR Kodu
  2. Tedarikçinin adı veya markası
  3. Ürün modeli
  4. A’dan G’ye enerji verimlilik sınıfı listesi
  5. Ürünün enerji verimlilik sınıfı
  6. Eko programda 100 kullanımda enerji tüketimi (kWh)
  7. Standart yemek takımı hacmi
  8. Eko programda 1 kullanımda su tüketimi (litre)
  9. Eko programının süresi
  10. Ses seviyesi sınıfı ve ses seviyesi
  11. Yönetmelik numarası


Kurutmalı Çamaşır Makinesi Enerji Etiketi ve Açıklamaları

Kurutmalı çamaşır makinelerinde, hem kurutma makinesi hem de çamaşır makinesi enerji etiketi bilgileri normal çamaşır makineleriyle paralel şekilde hazırlanır. Fark yalnızca ses seviyesi konusunda ortaya çıkar. Kurutmalı çamaşır makinelerinin yıkama ve sıkma programlarına ek olarak bir de kurutma programı vardır. Bu nedenle enerji etiketinde kurutma sırasındaki ses seviyesi hakkında da bilgi yer alır.

Kurutmalı çamaşır makinesinde bulunan enerji etiketleri ve içerdiği görsellerin anlamları şu şekildedir:

  1. QR Kodu
  2. Tedarikçinin adı veya markası
  3. Ürün modeli
  4. A’dan G’ye enerji verimlilik sınıfı listesi
  5. Sol tarafta yıkama-kurutma, sağ tarafta yıkama döngüsündeki enerji verimlilik sınıfı
  6. 100 yıkama-kurutmadaki enerji tüketimi (kWh)
  7. 100 yıkamadaki enerji tüketimi (kWh)
  8. Sol tarafta yıkama-kurutma, sağ tarafta yıkamadaki maksimum yük kapasitesi
  9. Sol tarafta yıkama-kurutma, sağ tarafta yıkamadaki su tüketimi (litre)
  10. Sol tarafta yıkama-kurutma, sağ tarafta yıkama süresi
  11. Sıkma devri verimlilik sınıfı
  12. Ses seviyesi sınıfı ve sıkma sırasındaki ses seviyesi
  13. Yönetmelik numarası


Beyaz Eşyada Hangi Enerji Sınıfı Daha İyi?

İnsanlar genellikle “Bulaşık makinesinde en iyi enerji sınıfı hangisi?” gibi soruların cevabını merak eder. Beyaz eşyada en verimli enerji sınıfı A sınıfıdır. Enerji verimliliği yüksek olan A sınıfı ürünler daha pahalı olmakla birlikte düşük enerji tüketimi sayesinde uzun vadede ekonomik olarak daha karlı hale gelir.

Beyaz Eşyada Enerji Sınıfı Önemli Mi?

Yüksek verimlilikteki enerji sınıfına ait bir beyaz eşya alındığı zaman belirli bir iş için tüketilen elektrik enerjisi miktarı daha az olur. Daha az elektrik kullanımı ise doğaya daha az sera gazı salınması anlamına gelir. Düşük elektrik tüketimi hem bireysel hem toplumsal ekonomiye katkı sağlarken aynı zamanda atmosferin korunmasına büyük katkıda bulunur. Bu nedenle evlerde ve iş yerlerinde kullanılan beyaz eşyaların enerji sınıfı son derece önemlidir.

Hangi Enerji Sınıfı Az Yakar?

Beyaz eşya satın alırken “A sınıfı mı F sınıfı mı?” gibi sorular tüketici için önemlidir. Yukarıda da değindiğimiz üzere A sınıfı beyaz eşyalar yüksek enerji verimliliğine sahip olmaları nedeniyle daha az elektrik tüketir. Tüketicilerin, ürün seçiminde kişisel beklentilerinin yanı sıra bu durumu da gözetmeleri gerekir.

DİĞER YAZILAR
Ankastre Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Ankastre Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 11.11 İndirimleri Ne Zaman? 11.11 İndirimleri Ne Zaman? 2023 Black Friday Ne Zaman? 2023 Black Friday Ne Zaman? Android ile IOS Arasındaki Farklar Nelerdir? Android ile IOS Arasındaki Farklar Nelerdir? Beyaz Eşya Enerji Sınıfları Nelerdir? Beyaz Eşya Enerji Sınıfları Nelerdir? Bulaşık Makinesi Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Bulaşık Makinesi Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Buzdolabı Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Buzdolabı Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Buzdolabı Temizliği ve Kokularıyla Başa Çıkma Rehberi Buzdolabı Temizliği ve Kokularıyla Başa Çıkma Rehberi Çamaşır Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çamaşır Kurutma Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çamaşır Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çamaşır Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çay Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Çay Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Derin Dondurucu Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Derin Dondurucu Alırken Neye Dikkat Edilmeli? Dikey Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Dikey Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Ekonomik Çeyiz Paketi Almanın Püf Noktaları Ekonomik Çeyiz Paketi Almanın Püf Noktaları En İyi Fiyat Performans Laptop Modelleri En İyi Fiyat Performans Laptop Modelleri En İyi Kahve Makineleri Rehberi 2024 En İyi Kahve Makineleri Rehberi 2024 En İyi Tost Makinesi Tavsiyeleri En İyi Tost Makinesi Tavsiyeleri Evde Soğuk Kahve Yapmanın Kolay Yolları Evde Soğuk Kahve Yapmanın Kolay Yolları Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Fırın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Fırın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Fiyat Performans Bluetooth Kulaklık Modelleri Fiyat Performans Bluetooth Kulaklık Modelleri Fiyat Performans Tablet Modelleri Fiyat Performans Tablet Modelleri Fiyat Performans Telefon Modelleri Fiyat Performans Telefon Modelleri Fiyat Performans Televizyonlar Fiyat Performans Televizyonlar Hangi Marka Hangi Ülkenin? Hangi Marka Hangi Ülkenin? Hava Temizleyici Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Hava Temizleyici Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Isıtıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Isıtıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kahve Dünyasına Yolculuk: Kahve Türleri ve Çeşitleri Rehberi Kahve Dünyasına Yolculuk: Kahve Türleri ve Çeşitleri Rehberi Kahve Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kahve Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Kahve Makinesi Kullanım Rehberi 2024 Kahve Makinesi Kullanım Rehberi 2024 Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Macbook Kullanım Rehberi Macbook Kullanım Rehberi Masaüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Masaüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Monitör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Monitör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Mutfakta kullanılan küçük ev aletlerini seçerken nelere dikkat edilmeli? Mutfakta kullanılan küçük ev aletlerini seçerken nelere dikkat edilmeli? Nasıl Yapılır: Televizyon Ayarlama Nasıl Yapılır: Televizyon Ayarlama Robot Süpürge mi Dikey Süpürge mi? Hangisi Alınmalı? Robot Süpürge mi Dikey Süpürge mi? Hangisi Alınmalı? Set Üstü Ocak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Set Üstü Ocak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Su Sebili Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Su Sebili Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tablet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Tablet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Telefon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Telefonun Hızlı Şarj Olması İçin ne Yapmalıyız? Telefonun Hızlı Şarj Olması İçin ne Yapmalıyız? Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? TV Ekran Boyutları Rehberi TV Ekran Boyutları Rehberi Ütü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Ütü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Kapat
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 2108})[0].Name}}
% {{ ((item.OldPrice - item.Price) / item.OldPrice * 100) | number:'0' }} İNDİRİM
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 118})[0].Name}} {{item.Amount}} Adet
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
Sil
Sepet Boş
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN
Aramayı Kapat
Kapat
Favori Listenizde Ürün Bulunmuyor

Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞE DÖN