Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?
Date Icon Haziran 20, 2024
Text Sizer
Close Icon3 dakika
  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Envelope Icon
  • Whatsapp Icon

Bulaşık makinesi mutfakların en büyük yardımcıları arasında öne çıkan bir beyaz eşyadır. Mutfak malzemelerinizi sağlıklı ve hijyenik bir hâle getirmek için bulaşık makinesi temizliği konusuna özen göstermeniz gerekir. Yıkanan tabak, bardak, tencere ve diğer araç gereçlerin temiz görünmemesinin nedeni bulaşık makinenizin kirlenmesi olabilir. Yiyecek ve içecek artıkları makinenin farklı yerlerinde birikerek kötü kokulara ve bulaşıkların temiz çıkmamasına sebep olur.

Makinenizi uzun ömürlü olarak kullanmak amacıyla temizliği konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bu konuda gereken önlemleri almak için “Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?”, “Bulaşık makinesi tuzu ne işe yarar?”, “Bulaşık makinesi temizleyici nasıl kullanılır?” gibi soruların cevabını inceleyerek fikir edinebilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesinden çıkan mutfak eşyalarının temiz olmadığını görenlerin ilk araştırdığı soru “Bulaşık makinesi nasıl temizlenir?”dir. Yaşadığınız şehrin sularının fazla kireçli olması, yemek artıklarının birikmesi, filtre ve pervane gibi su püskürten bölümlerin tıkanması gibi sebepler bulaşıkların tamamen temizlenmesine engel olur. Bulaşık makinesinin hem iç hem de dış yüzeylerinde oluşan tortular da zamanla bulaşıkların üzerinde iz bırakır.

Makineyi ve parçalarını belirli aralıklarla temizlediğinizde her türlü kir, kalıntı ve mikroptan arındırılmasına yardımcı olursunuz. Evinizdeki doğal malzemelerle ya da bulaşık makinesi temizlemek için özel olarak üretilen temizleyicilerle en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Bu işlemleri yaparken ellerinizin zarar görmemesi için bir eldivenle koruma altına alabilirsiniz. Makine performansını da etkileyen temizlik süreci aynı zamanda hijyenik sonuçlar almanıza da destek olur. Bunun için yapmanız gerekenleri makine parçalarının özelliklerini dikkate alarak gerçekleştirmenizin faydası olur.

Bulaşık Makinesi Filtresi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesini temizleme başlığının detaylarına geçmeden önce “Bulaşık makinesi nasıl çalışır?” konusunu bilmeniz önemlidir. Makine, deterjan ve su kullanarak içindekilerin temizlenmesini sağlar. Su fıskiyeler aracılığıyla verilir, yiyecek kalıntıların büyük parçaları filtreye takılır küçükler borulardan akıp gider. Tabak, çatal, tencere içinde yemek atıklarıyla makineye koyulunca sıcak su ve fıskiyeler su püskürterek kirleri yok etmeye çabalar. Kurumuş lekeler ve büyük parçalar filtreye takıldığında temizlik işlemi sağlıklı bir şekilde sonuçlanamaz. Bu durumda “Bulaşık makinesi filtresi nasıl temizlenir?” sorusu gündeme gelir. Filtrede biriken kalıntılar filtreyi tıkadığı için suyun geçişi engellenir. Atık filtresi makinenin alt bölümünde bulunur. Pervanenin altında yuvarlak boru şeklindedir. Hafifçe yukarı çekerek çıkarabilirsiniz. Makinenin modeline göre alt bölümündeki parçada hareketli olabilir. Tüm parçaları çıkardıktan sonra üzerinde biriken; yağ, kir ve kalıntıları kaynar su içinde bekleterek ya da bulaşık deterjanı kullanarak temizleyebilirsiniz. Böylece filtrenizi temizlediğiniz için bulaşıklarınız da pırıl pırıl görünür.

Bulaşık Makinesi Pervanesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesinin temizliği etkileyen önemli parçalarından biri de pervanedir. Hem alt hem de üst bölümde suyun püskürtüldüğü pervanelerin tam performans çalışabilmesi için tıkalı olmaması gerekir. Belirli dönemlerde pervaneleri çıkarıp varsa kalıntıları temizlemeniz sayesinde su akışı sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Üst ve alt sepetteki kirli bulaşıklara eşit miktarda su verilebilir. Bulaşık makinesi pervanesi nasıl temizlenir:

  • Pervane temizliğine başlamadan önce makine içindekileri çıkarmanız gerekir.
  • Bulaşık makinesinin modeline göre üst ve alt pervanenin çıkış şekli değişebilir. Ama genelde çevirdikten sonra hafifçe bulunduğu yöne göre yukarı/aşağı çekerek çıkarabilirsiniz.
  • Pervanelerin üzerinde delikler bulunur, dikkatle inceleyerek deliklere takılan kalıntıları temizlemeniz önemlidir. Meyve çekirdeği, yemek parçası gibi atıkları kürdanla ittirerek temizlik yapabilirsiniz.
  • Pervaneyi hafifçe lavabo kenarına vurmak da bir çözümdür. Takılan parçalar kendiliğinden dökülebilir.
  • Bulaşık deterjanıyla iyice yıkadıktan sonra çıkardığınız yönün tersine çevirerek ve hafifçe bastırarak pervaneleri yerine oturtabilirsiniz.
  • Taktıktan sonra elinizle çevirerek kontrol etmenin faydası olur. Böylece makine çalışırken su püskürtme işlemini uygun şekilde gerçekleştirebilir.

Bulaşık Makinesi Kokusu Nasıl Giderilir?

Makinede atık su bölümünde biriken sular, sıcak havada bekleyen bulaşıklar, kokulu yemeklerin artıkları, filtrenin tıkalı olması gibi sebepler makinede koku oluşmasını sağlar. Kötü koku mutfağınıza ve evinizin geneline yayıldığında istenmeyen bir durum oluşur. Gider borusunda oluşan problemler de makinede koku yapar. Sorunun nereden kaynaklandığını bulmak için önce makine parçalarını kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Filtre, pervane kontrollerinden sonra hâlâ çözüm bulamadıysanız farklı yöntemleri deneyebilirsiniz. Bulaşık makinesi kokusu nasıl giderilir:

  • Makinenin iç/dış yüzeylerindeki kirleri deterjanlı bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.
  • Filtre ve pervaneyi yıkadıktan sonra makinenin deterjan gözüne karbonat, beyaz sirke ekleyerek yüksek ısıda çalıştırmanın da faydası olur.
  • Yoğun kirli ve beklemiş bulaşıkları ön yıkamalı programda çalıştırarak da kokuya çözüm bulmayı deneyebilirsiniz.
  • Bulaşık makinesi temizleyicisi kullanmak da iyi bir yöntemdir.
  • Koku gitmediyse gider borusunu sökebilirsiniz. Bu konuda bir uzmandan da yardım alabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Temizleyici Nasıl Kullanılır?

Bulaşık makinesi evdeki kişi sayısına göre günde bir veya daha fazla çalıştırılabilir. Yıkama sonrasında çıkan bulaşıkların durumunu dikkate alarak makine temizlik sıklığınızı belirleyebilirsiniz. Uzmanların tavsiyesi ayda en az bir defa makine temizleyici kullanılmasıdır. Bulaşıkların üzerindeki lekelerin artışı makinenin kirlendiğinin bir göstergesidir.

Kir, mikrop ve bakteri oluşumuna engel olmak amacıyla makine temizliğinize öncelik vermeniz gerekir. Temizleyiciyi kullanmak çok pratiktir. Makine boşken ürünü içine ters olarak tellerden birine yerleştirmeniz gerekir. Üzerindeki delik oturtulunca açılır ve içindeki sıvı makineye yayılır. Sonrasında dilerseniz bir kere daha boşken yıkama yapabilirsiniz. Dilerseniz bulaşıklarınızı yerleştirip temizliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Temizleyiciler her markanın özel olarak ürettiği içerikleriyle farklı kişilerin beğenisine hitap eder. Makine markanıza ya da tavsiyelere göre makine temizleyicisine karar verebilirsiniz. Ürünler farklı formülleriyle ilgi görür; sıvı, tablet, jel ya da toz hâlinde üretilen çeşitlere sahiptir. Sizin için kullanım kolaylığı sağlayan seçeneği belirleyerek satın alabilirsiniz. Derinlemesine temizlik yapmanıza destek olan ürünlerle hem makinenizi hem de bulaşıklarınızı koruma şansınız olur.

Bulaşık Makinesi Tuzu Nereye Koyulmalıdır?

Bulaşık makinesi tuzu, mutfak eşyalarınızın yıkandığı sert suyun yumuşamasına yardımcı olur. Evdeki bardak ve tabakların makinede yıkanırken çizilmesini önleyen “Bulaşık makinesi tuzu nereye konur?, Bulaşık makinesi tuzu nasıl kullanılır?” sorularına şu şekilde cevap verilebilir. Makinenin alt bölümünde genelde sol tarafta yer alan bidon kapağına benzer başlığı, saatin ters yönünde çevirerek açabilirsiniz. İçi suyla dolu olan hazneye tuz kutusunu yavaş yavaş boşaltmanız gerekir. Aksi hâlde fazla gelirse tuzlar makine içine yayılır. Yeterince doldurduğunuzda kapağı çevirerek sıkıştırmanız önemlidir.

Bulaşık makinelerinin özelliklerine göre tuz bitince uyarı ışığıyla haber veren modeller mevcuttur. Makineyi kullanım sıklığına göre arada bir kapağı açıp kontrol ederek de bilgi sahibi olabilirsiniz. Tuzu eklemeyi unutursanız ya da ihmal ederseniz bulaşıklarınızın üzerinde leke ve çizikler oluşmaya başlar. Özellikle kireçli suya sahip olan şehirlerde yaşıyorsanız özel olarak üretilen tuzları tercih edebilirsiniz. Bunlara ek olarak 3’ü bir arada formüle sahip olan deterjanları tercih ettiğinizde ekstra tuza gerek olmayabilir. Makine ömrünü uzatan ve aynı zamanda verimli çalışmasını sağlayan tuz kullanımına özen göstermeniz gerekir.

>Bulaşık Makinesi Bardakları Puslu Çıkarıyor Ne Yapmalıyım?

Bulaşık makinesi kullandığınızda yıkanan eşyaların pırıl pırıl çıkmasını bekleyebilirsiniz. Bulaşıklarınıza uygun programları seçtiğinizde istediğiniz sonuçları elde etmeniz mümkündür. Puslu çıkan eşyaların sebepleri; parlatıcı ve tuz gibi ürünlerin kullanılmaması, suyun sert oluşu, bulaşıkların günlerce bekletilmesi, deterjan seçimi, makinenin kirli olması, bardakların ve tabakların üst üste yığılması olarak sayılabilir. Bu durumlarda bulaşık makinesi bardakları puslu çıkarıyor ne yapmalıyım sorusunun cevabı şu şekilde verilebilir:

  • Elde üretilen özel ve hassas malzemelere sahip olan eşyaların makinede yıkanmaması tavsiye edilir.
  • Bulaşıklar yıkanır yıkanmaz kurumasına fırsat vermeden çıkarmak da leke ve puslu görünüme sebep olabilir.
  • Deterjan seçimi yapılırken makine markanızın önerdiği ürünleri tercih etmenizin faydası olur.
  • Parlatıcı ve tuz ışığı yanar yanmaz bu eksiklerin giderilmesi de önemlidir.
  • Makine içinde kireç oluşumu varsa boşken limon tuzuyla yıkamanın faydası olur. Ya da temizleyici kullanabilirsiniz.
  • Cam malzemelerden yapılan ürünlerin düşük ısıdaki programlarda yıkanması da bu durumun önlenmesine destek olabilir.
  • Makine pervanelerindeki tıkanma yeterli su püskürtülmesine engel olduğunda da böyle sorunlar ortaya çıkabilir.
  • Filtrede biriken yağlar/kirler temizlenirse bulaşıklarınız daha temiz çıkar.
  • Tabak, bardak, kâse ve tencereleri üst üste dizmek yerine uygun şekilde yerleştirmenizin de yıkamaya faydası olur.

Makineler özellikleri itibarıyla kendi kendini de temizleyebilen cihazlardır. Bulaşık makineleri teknolojinin gelişmesiyle farklı fonksiyonlar eklenerek üretildiği için özelliklerini inceleyerek sizin için uygun olana karar verebilirsiniz. Ürünleri rengine, kapasitesine, bulaşık makinesi fiyatları gibi kriterlere göre listeleme olanağınız vardır. Böylece evinizin dekorasyonuna ve sizin beklentilerinize öncelik vererek seçim yapabilirsiniz.

Etkili Bir Yıkama için Bulaşıklar Nasıl Dizilmelidir

Bulaşıkları elde yıkamak hem zahmetli hem de uzun süren bir süreçtir. Günümüzde pek çok evde bulunan bulaşık makineleri kadınların en büyük desteğidir. Kalabalık misafirleri ağırlarken tabak ve bardaklar yetersiz kaldığında bulaşık makinesine atıp bir sonraki servise kadar temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Makine içine yerleşim yaparken üst üste gelmemelerine, sıkışık durmamalarına özen göstermeniz gerekir. Peki bulaşık makinesi nasıl dizilir:

  • Makineye bulaşıklarınızı koymadan önce en kirliden temize kadar sıralama yapmanız önemlidir.
  • Yaptığınız sıralama sonucunda mutfak eşyalarınız bir defada tertemiz hâle gelebileceği gibi kalıntıların kalmasına da sebep olabilirsiniz.
  • Tabakları alt bölüme teker teker yerleştirebilirsiniz. Kirli yüzeyleri iç kısma gelecek şekilde tellerin arasına koyabilirsiniz.
  • Tencereleri alt arka kısma yerleştirirken içindeki yemek parçalarını almanızın faydası olur. Ayrıca teller hareketliyse katlayarak tencereleri koyduğunuzda çizilmelerine engel olabilirsiniz. Kapaklarını tencerelerin arkasına ya da yanına yerleştirebilirsiniz. Tencerenin iç kısmı alta bakacak yönde olursa içine su rahat girer.
  • Bardakları makinenin üst katına aralıklı olacak şekilde koyabilirsiniz.
  • Üst kattaki tellere çay tabağı ve varsa özel bölüme çay kaşıklarını ekleyebilirsiniz.
  • Çatal, kaşık, bıçak ve servis ürünlerini alt bölümdeki kendi haznesine yerleştirirken kirli bölümleri aşağı baktığında daha güzel temizlenir. Kesici bıçakları ucu aşağı gelecek şekilde yerleştirdiğinizde olası riskleri önlemiş olursunuz.
  • Büyük servis kaşıklarını üst rafa yatay olarak yerleştirebilirsiniz. Alt bölüme konulduğunda pervaneye takılarak su akışına ve yıkamaya engel olabilir.
  • Bambu, plastik gibi ürünleri mümkünse elde yıkamanız sağlıklı bir kullanım açısından önemlidir.

Evdeki beyaz eşyaların sağlıklı çalışması için çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı temizliği gibi konularda hassas davranabilirsiniz. Gerekli özeni gösterdiğinizde cihazları daha uzun süre kullanma şansınız olur.

Evlenirken, eşyalarınızı yenilerken bütçenize uygun beyaz eşya çeşitleri hakkında fikir sahibi olmak ya da ankastre bulaşık makinesi fiyatları ile ilgili kendi kriterlerinize göre arama yapmak için Jebinde’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıcalıklı ve ekonomik seçenekleri bir arada inceleyerek online alışveriş yapmanın avantajlarını değerlendirebilirsiniz.

Kapat
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 2108})[0].Name}}
% {{ ((item.OldPrice - item.Price) / item.OldPrice * 100) | number:'0' }} İNDİRİM
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 118})[0].Name}} {{item.Amount}} Adet
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
Sil
Sepet Boş
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN
Aramayı Kapat
Kapat
Favori Listenizde Ürün Bulunmuyor

Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞE DÖN