2024 Çamaşır Makinesi Temizliği Rehberi

2024 Çamaşır Makinesi Temizliği Rehberi
Date Icon Haziran 21, 2024
Text Sizer
Close Icon3 dakika
  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Envelope Icon
  • Whatsapp Icon

Günümüzde, evlerin en önemli cihazları arasında yer alan çamaşır makineleri, kullanım sıklığına bağlı olarak değişmekle birlikte zamanla kirlenerek kalıntılar biriktirir. Biriken tortular, makinenin çalışma verimliliğini düşürmenin yanı sıra çamaşırların istenilen düzeyde temizlenmesini de engeller. Eğer sizin de aklınızda “çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır?” sorusu varsa, detaylı bilgiler edinebileceğiniz bu yazı ile birlikte gereken tedbirleri alıp makinenizin hem daha az enerji tüketmesini hem de verimli biçimde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Neden Çamaşır Makinesi Temizliği Yapmalıyız?

Çamaşır makineleri en çok kullanılan cihazlar arasında yer almasına rağmen, birçok kişi makinelerin zamanla kirlenebileceğini ve temizlenmesi gerektiğini göz ardı edebilir. Yalnızca makine ömrünü uzatmakla kalmayan temizlik işlemi, aynı zamanda enerji tasarrufu sağlama ya da çamaşırların daha temiz şekilde yıkanması sürecine büyük oranda katkıda bulunur.

Gün içerisinde bazen birkaç kez çalışabilen çamaşır makineleri içerisinde, bir süre sonra ortaya çıkan birikintiler, çalışma performansı başta olmak üzere yıkama kalitesinin düşmesi ve aksamların işlevsiz hale gelmesi gibi bazı sorunları beraberinde getirir. Olası problemlerin ortadan kalmasına imkan tanıyan süreçlerin başında gelen temizlik işlemiyle, siz de hedeflediğiniz kullanım kalitesine kavuşabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Temizliğinin Faydaları

Önceki bölümde de bahsedildiği gibi, çamaşır makinesi temizliği yalnızca hijyen açısından değil aynı zamanda cihazın performansı ve ömrü için de kritik düzeyde önemlidir. İşte düzenli temizliğin sağladığı faydalardan bazıları:

  1. Kötü Kokuları Önler

Sürekli kullanımın ardından çamaşır makinesinin içinde biriken kir, deterjan kalıntıları ve nem, zamanla kötü kokuların oluşmasına sebebiyet verir. Oluşan kötü kokular ise, çamaşırlarınıza da büyük oranda yansıyarak istemeyeceğiniz durumların oluşmasına zemin hazırlar. Düzenli temizlikle birlikte kötü kokuların giderilmesine yardımcı olursanız, yıkanan kıyafetlerinizin her zaman temiz kokmasına katkıda bulunabilirsiniz.

  1. Ekonomik Tasarruf Sağlar

Çamaşır makinenizin temizliğini düzenli şekilde gerçekleştirdiğinizde ev ekonomisine bile doğrudan destek sağlamış olursunuz. Çünkü temizlikle birlikte çalışma verimliliği artan makineler, daha az enerji tükettiği için fatura maliyetlerini azaltır. Ayrıca çamaşır makinenizin ömrünün uzaması, yüksek çamaşır makinesi fiyatları ve tamir masraflarından kaçınmanız anlamına gelir. Dolayısıyla, cebinizi düşünürken aynı zamanda kaliteli yıkama performansı deneyimlemek düzenli temizlikten geçer.

  1. Kişisel Hijyene Katkıda Bulunur

Belirli aralıklarla temizlenmeyen çamaşır makinelerinin içerisinde, bakteri veya küf gibi mikroorganizmaların üremesi için ideal ortam oluşur. Ortaya çıkan mikroorganizmalar, çamaşırlara bulaşarak bazı sağlık problemlerinin yaşanmasına sebep olabilir. Özellikle cilt hassasiyeti ve alerji hikayesi bulunan kişiler var olan sorundan fazlasıyla etkilenebilir.

Kirli Bir Çamaşır Makinesinin Belirtileri

Çamaşır makinenizin temizlenme ihtiyacı olduğunu gösteren bazı belirgin belirtiler bulunur. Ortaya çıkan her belirti, makinenin içinde biriken kalıntılardan kaynaklandığı için bir süre sonra dışarıdan bile fark edilebilecek düzeye ulaşabilir. Örneğin kötü kokulara, zamanla makinenin nemli ve karanlık iç ortamı içerisinde meydana gelen mikroorganizmalar sebep olur. Özellikle lastik kısmından hoş olmayan kokular geliyorsa, bu durum temizlik gerektiğinin açık işaretleri arasında değerlendirilebilir.  

Yıkama sonrasında çamaşırlarınızda beyaz kalıntılar veya koyu lekeler fark ediyorsanız, hijyenik açıdan doğru gitmeyen işler olduğunu anlayabilirsiniz. Çünkü lekeler genellikle deterjan kalıntıları ve kirlerin, yıkanan kıyafetlere bulaşmasıyla ortaya çıkar. Gerekli tedbirleri alarak, kalıntı probleminin tamamen ortadan kalmasına ortam hazırlayabilirsiniz.

Çamaşır makinelerinin su doldurma - boşaltma işlemlerinde sorunların yaşanması da makinenin temizlenmesi gerektiğine işaret edebilir. Kirli filtre veya tıkalı su hattı, suyun makineye girmesini ve tahliyesini engelleyebilir. Görevini yerine getiremeyen parçalar aynı zamanda yıkama süresinin uzamasıyla birlikte, düşük çalışma performansına neden olur.

Şebeke suyu içerisinde yer alan kireç, kısa süre sonra makinenin hareketli parçalarına zarar verdiği için dengesiz yük dağılımına neden olur. Dengesiz yük dağılımı ise hem gürültünün hem de titreşim seviyesinin yüksek olduğu yıkama süreçlerini beraberinde getirir. Eğer çamaşır makineniz çalışırken alışılmadık sesler çıkarıyorsa, makinenizi temizlemenin ve bakım yapmanın zamanı gelmiş demektir.

Çamaşır Makinesi Temizliği İçin Gerekli Malzemeler

Çamaşır makinesi temizliği sırasında doğru malzemelerin kullanılmış olması, son derece önemli konular arasında yer alır. Temizlik işlemi sırasında faydalanılabilecek malzemeler ise genellikle doğal ve kimyasal ürünler olarak ikiye ayrılır. Kimyasal ya da doğal olması fark etmeksizin, temizlik amaçlı tercih edilen her ürünün kullanım sıklığı mutlaka takip altında olmalıdır.

Doğal Temizlik Malzemeleri

Çevre dostu ürünler olarak bilinen doğal temizlik malzemelerinin başında beyaz sirke gelir. Hem dezenfektan hem de kireç sökücü özelliğe sahip olan beyaz sirke, makinenizin içindeki bakterileri öldürür, kireç birikintilerini temizler ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur. Sirkeyi deterjan gözüne ya da doğrudan tambur içine ekleyerek gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bir diğer doğal temizleyici olarak değerlendirilen karbonat, özellikle kir ve kalıntıları temizleyebilecek güçlü formüle sahiptir. Bir bardak karbonatı, tambur içerisine serpiştirip sirke ekleyerek çamaşır makinesini çalıştırdıktan sonra, elde ettiğiniz sonuç beklentilerinizi tam anlamıyla karşılar.

Antiseptik niteliğe sahip olan limon suyu da aynı zamanda güçlü ve doğal kireç çözücüleri arasında yerini alır. Tıpkı beyaz sirke gibi asidik yapıya sahip olan limon suyu, zamanla çamaşır makinenizin farklı aksamlarında oluşan kirecin çözülmesine zemin hazırlar.

Kimyasal Temizlik Ürünleri

Doğal temizlik malzemelerine kıyasla daha güçlü formüllere sahip olan kimyasal ürünler, inatçı kalıntıların temizlenmesi noktasında aktif rol oynar. Örneğin farklı isimlerle karşılaşılabilen çamaşır makinesi temizleyicileri, özel olarak formüle edildiğinden dolayı deterjan kalıntılarının yanı sıra bakterilerin büyük oranda ortadan kaldırılmasını sağlar. Üreticilerin talimatlarına uygun şekilde kullandığınızda, makinenizin uzun süre temiz kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kimyasal temizlik ürünlerinin başında gelen kireç çözücüler de, genellikle makine parçalarında biriken kireç birikintilerini ortadan kaldırmak için tercih edilir. Sert suyun sebep olduğu kireç tabakası, kimyasal kireç sökücülerin güçlü formülü karşısında kısa süre içerisine parçalanarak ayrışır. Böylece rezistans ya da tambur gibi önemli aksamların zarar görmesi engellenir.

Çamaşır makineniz kireçlenme veya tıkanıklık problemlerine sahip olmasa bile, mevcut mikropların yok olması için belirli aralıklarla antibakteriyel temizleyicilerin kullanılması gerekir. Çünkü antibakteriyel temizleyiciler aksamların hijyenik kalmasını sağlayarak, cilt hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin sorun yaşamasını engeller.  

Çamaşır Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Kullanıcılar zaman zaman “Kokan çamaşır makinesi nasıl temizlenir?” sorusuna cevap bulmakta zorlanabilir. Eğer siz de ilgili soru hakkındaki detayları merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek temizleme işlemini etkili biçimde sonuçlandırabilirsiniz.

Boş Makineyle Sirkeli Temizlik

İlk olarak makinenizi boşaltın ve beyaz temizlik sirkesi kullanmanız koşuluyla deterjan gözüne yaklaşık olarak 2 çay bardağı sirke dökün. Ardından sıcak su programını (90 - 95 derece) seçerek uzun yıkama fonksiyonunda makineyi çalıştırın. Bu işlem tambur başta olmak üzere tüm aksamları derinlemesine dezenfekte eder.

Karbonat ve Sirke İle Temizlik

Karbonat - sirke kombinasyonu, hem kirlerin hem de kötü kokuların giderilmesi aşamasında tercih edilebilir. Makine tamburuna 1 su bardağı karbonat serpiştirerek işlemi başlattıktan sonra deterjan gözüne yaklaşık olarak 2 su bardağı beyaz sirke ekleyin. En yüksek sıcaklık programında makinenizi çalıştırın ve program sonlandığında, ortaya çıkan kalıntıları temiz bez yardımıyla temizleyin.

Lastik Temizliği

Çamaşır makinesinin kapı contaları (lastikleri) kir ve küf birikintilerinin oluşması için ideal ortam yaratır. Birikinti roblemini ortadan kaldırmak için öncelikle makinenizin kapağını açarak lastikleri dikkatle kontrol edin. Daha sonra mikrofiber bezi beyaz sirke veya limon ile ıslatarak kapak contalarının arasında detaylı biçimde gezdirin. Çamaşır makinesi lastik temizliği işlemini sonlandırdıktan sonra, tekrar küf oluşmasını engellemek açısından kuru bez yardımıyla tüm bölgeyi kurulayın. Artık küf oluşumundan tamamen arınmış kapak lastiğiyle birlikte daha hijyenik çamaşırlara merhaba diyebilirsiniz.

Filtre Temizliği

Şebeke suyunun düzgün şekilde boşalmasını sağlayarak, olası tıkanıklıkların giderilmesine yardımcı olan çamaşır makinesi filtre temizliği sırasında ilgili paneli açarak filtreyi çıkartın. Daha sonra akan suyun altında tüm kalıntılar ortadan kalkana kadar filtreyi temizleyin. İşlem bittiğinde filtreyi yerine takarak panel kapağını kapatın.

Kazan Temizliği

Çamaşır makinesi kazan temizliği öncesinde makineyi boşaltıp ardından tambur kısmına bir su bardağı karbonat eklemeniz gerekir. Deterjan gözüne de bir su bardağı beyaz sirke doldurduktan sonra en yüksek sıcaklık ayarında makineyi çalıştırarak, kazan içerisindeki kalıntıların temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Deterjan Gözü Temizliği

Genellikle göz ardı edilen deterjan gözü temizliği öncesinde ilk olarak bölmeyi dikkatlice yerinden çıkarın. Büyük bir kaba beyaz sirke veya sıcak su doldurarak, deterjan gözünün belirli süre içerisinde beklemesini sağlayın. Yumuşayan kalıntıları küçük fırça yardımıyla rahatlıkla ortadan kaldırabilirsiniz.

Kokuyu Giderme Yöntemleri

Çamaşır makinesinde oluşan kokular, temizleme sonrasında büyük oranda giderilir. Ancak hala koku hissediyorsanız, esansiyel yağlar kullanarak kalan kokuları hapsedebilirsiniz. Lavanta, limon ya da çay ağacı gibi farklı bitkilerden elde edilen esansiyel yağları, makine tamburu içerisine damlatıp boş çalıştırma gerçekleştirdiğinizde, sizi mutlu edecek sonuçlarla karşılaşırsınız.

Yıkama işlemi sonrasında makinenizin kapısını açık bırakmak da nemin birikmesini ve kötü kokuların oluşmasını önler. Dolayısıyla her yıkama işleminden sonra, makine kapağını açık bırakarak, havalanma - kuruma sürecine yardımcı olabilirsiniz. Bu basit ama etkili yöntemle birlikte sizi rahatsız eden kokulardan kurtulabilirsiniz.

Ek Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çamaşır makinesini düzenli olarak kontrol etmek, olası problemleri erken tespit etmeyi kolaylaştırır. Hortumları, kapak contalarını ve diğer parçaları belirli periyotlarla inceleyerek herhangi bir aşınma, yırtılma veya sızıntı olup olmadığını erken dönemde fark edebilirsiniz. Eğer sorun tespit ederseniz, vakit kaybetmeden profesyonel destekle birlikte gerekli onarımları yaptırabilirsiniz.

Unutmayın, buzdolabı temizliği veya çamaşır makinesi temizliği yapıyor olmanız fark etmeksizin, kişisel güvenlik önlemlerini alarak olası problemlerin önüne geçebilirsiniz. Aksi takdirde, karşılaşmak istemeyeceğiniz sonuçlarla yüz yüze gelme ihtimali artabilir.  

Sıkça Sorulan Sorular

Çamaşır Makinesi Ne Kadar Sıklıkla Temizlenmeli?

Temizliğin ne sıklıkla yapılması gerektiği, kullanım durumuna ve suyun sertlik derecesine göre değişir. Ancak genel olarak çamaşır makinesinin ayda bir kez kapsamlı temizlikten geçirilmesi önerilir.  

Sıkışan Çamaşır Makinesi Kapağı Nasıl Açılır?

İlk olarak makineyi kapatıp fişini prizden çektikten sonra, mevcut suyun boşaldığından emin olun. Bu noktada makinenin alt kısmında bulunan acil boşaltma hortumunu kullanarak suyu tahliye edebilirsiniz. Eğer manuel kilit açma bölümü yoksa, kilidin soğumasını bekleyip kapağı zorlamadan hafif hareketlerle açmaya çalışın. Sıkışan kapı açılmıyorsa, yetkili servisten teknik destek almanız gerekebilir.

Siz de beyaz eşyadan bilgisayara kadar onlarca farklı ürünü kullanıcılarıyla buluşturan Jebinde’nin web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda beklentilerinizi karşılayan ve beğendiğiniz ürünleri, Jebinde.com online alışveriş sayfasından tek tıkla zahmetsiz biçimde satın alabilirsiniz.

Kapat
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 2108})[0].Name}}
% {{ ((item.OldPrice - item.Price) / item.OldPrice * 100) | number:'0' }} İNDİRİM
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 118})[0].Name}} {{item.Amount}} Adet
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
Sil
Sepet Boş
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN
Aramayı Kapat
Kapat
Favori Listenizde Ürün Bulunmuyor

Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞE DÖN