Çamaşır Makinesi Sorunları ve Çözümleri: Kapsamlı Rehber

Çamaşır Makinesi Sorunları ve Çözümleri: Kapsamlı Rehber
Date Icon Şubat 10, 2025
Text Sizer
Close Icon3 dakika
  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Envelope Icon
  • Whatsapp Icon

Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri olan çamaşır makineleri, hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmemizi sağlayarak yaşamlarımızı büyük oranda kolaylaştırıyor. Öte yandan hem yoğun kullanım hem de ürün kalitesi gibi pek çok sebep dolayısıyla bu cihazlar, zaman zaman beklenmedik sorunlar da doğurabiliyor. Sıkma yapmama, su veya yumuşatıcı almama gibi problemlerin yanı sıra su basıncı ve giriş vanasına dair teknik meselelere kadar pek çok konu hem günlük rutinimizi aksatabiliyor hem de ekstra masraflar yaratabiliyor. Bu nedenle makine seçiminde kaliteli modellere yönelmek problemlerin azalmasını ve çözümlerin çok daha kolay hale gelmesini sağlıyor. Siz de “Çamaşır makinesi neden su akıtır?” veya “Çamaşır makinesi neden temiz yıkamaz?” gibi pek çok sorunun cevabını arıyorsanız çamaşır makineleriyle ilgili en sık karşılaşılan sorunları ve bu sorunların etkili çözümlerini ele alacağımız içeriğimize göz atabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Neden Sıkma Yapmaz?

Kullanıcılar arasında sıkça karşılaşılan problemlerden biri makinenin sıkma yapmamasıdır. “Çamaşır makinesi neden sıkmaz yapmaz?” diye düşünüyorsanız bunun pek çok cevabı olabilir. Makinenin kapasitesini aşacak şekilde çamaşır yüklemiş veya çamaşırları dengesiz bir şekilde yerleştirmiş olabilirsiniz. Bu durumu önlemek için yıkama programlarına uygun ağırlıkta çamaşır eklemeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca havlu ve nevresim gibi ekstra ağırlık yapacak çamaşırları birlikte yıkamamaya da özen göstermelisiniz. Makinenin filtre kısmına tüy, saç, toka veya para gibi cisimler de kaçmış olabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak güvenlik sebebiyle makinenin fişini çekerek elektrik bağlantısını kesin, ardından temizlik aşamasında su akacağından yere bir bez veya kap koyun. Sonrasında kullanım kılavuzuna uygun şekilde filtreyi temizleyebilirsiniz. Bu durumların yanı sıra makinenin sıkma yapmama sebepleri arasında şunları da sayabiliriz:

Tahliye Hortumu Sorunları

Çamaşır makineniz sıkma yapmıyorsa tahliye hortumunda sorun olabilir. Hortum tıkandığında ya da büküldüğünde suyu doğru şekilde boşaltamaz. Ayrıca tahliye hortumu yüksekliğinin de makinenin boyuna yakın olması gerekir. Çok aşağıda veya yukarıda olması bu anlamda sorun yaratabilir.

Motor ve Kayış Problemleri

“Çamaşır makinesi neden sıkmaz?” diye merak ediyorsanız cihazın motorunda veya tambur kayışında bir arıza olup olmadığına da bakmalısınız. Bu tarz durumlarda doğrudan teknik destekten yardım almalısınız.

Elektronik Kart Arızası

Çamaşır makinesinin sıkma yapmamasına neden olabilecek kritik sorunlardan bir diğeri de elektronik kart arızasıdır. Elektronik kart, tambur motoruna sıkma işlemi için gerekli komutları iletir, tambur hızını kontrol eder ve su seviyesi sensörünü okur. Karttaki arıza, bu işlevlerde kesintiye yol açarak tamburun sıkma döngüsüne geçememesine, yeterli hızda dönmemesine veya sıkma işleminin tamamen atlanmasına neden olabilir. Bu tarz bir sorunla karşılaştığınızda doğrudan cihazın uzman bir teknisyen tarafından kontrol edilmesi, gerekli görüldüğünde ise değiştirilmesi gerekir.

Çamaşır Makinesi Neden Su Almaz?

Çamaşır makineniz yıkama esnasında sıcak su musluğundan gelen suyu almıyorsa yıkama derecesi ve programını yanlış seçmiş olabilirsiniz. Bunun yanı sıra su giriş hortumunda herhangi bir sorun varsa, yanlış bağlandıysa veya kıvrıldıysa makineniz su almayabilir. Makinenizin su filtresinin tıkanmış olması da bu durumla karşılaşmanıza sebep olabilir. Aşağıda yer alan problemler ve çözümlerine göz atabilir, kendiniz sorunu çözemediğiniz durumda teknik servis ile iletişime geçebilirsiniz.

Su Giriş Vanası Problemleri

Su giriş vanası kaynaklı pek çok problem makinenin su almamasına sebep olur. Öncelikle makinenin arka kısmında yer alan sıcak-soğuk su hortumlarının doğru takıldığından emin olmalısınız. Ters takılmış olması durumunda musluğu kapatıp hortumların yerini değiştirmeniz gerekir. Sıcak su gelen musluğa kırmızı, soğuk su kısmına ise mavi hortum takılmalı.

Giriş vanası problemleri arasında en yaygın olanı ise vananın filtre kısmının tıkanmasıdır. Zamanla bu filtrede kireç, kum veya tortu birikebilir, bu da suyun geçişini engelleyebilir. Su giriş vanasını söküp temizleyerek, sonrasında ise makinenin filtre temizliğini yapan katkı maddelerini düzenli bir şekilde kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Vana sebepli bir diğer sorun ise parçanın aşınması veya elektrik bağlantısında bir problem olmasıdır. Bu tarz durumlarda alanında uzman yetkililerden yardım alabilir, gerekli durumda ise vanayı değiştirebilirsiniz.

Su Basıncı Sorunları

Çamaşır makinesi, su alabilmek için belirli bir su basıncına ihtiyaç duyar. Su basıncının yetersiz olması halinde ise makinenizde sorunlar yaşayabilirsiniz. Örneğin bölgesel su kesintileri, tesisat sorunları veya boruların eskimesi gibi durumlarda su şebekesindeki basınç yetersiz kalır, makine su giriş vanasından yeterince su çekemez. Bu tarz durumlarda basınç ölçer yardımıyla teknik ekip gerekli ölçümleri yapar ve şebeke sorunları özelinde çözümler üretir. Bazı çamaşır makinelerinde ise girişte suyun uygun basınçta olup olmadığını kontrol eden regülatörler yer alır. Regülatörde meydana gelen arızalar da basınç problemlerine yol açabilir. Teknik servis yardımıyla çözülebilecek sorunların yanı sıra bireysel kontrollerinizle halledebileceğiniz durumlar da söz konusunu olabilir. Örneğin su giriş hortumunun kıvrılması veya içerisinde yer alan tortular sebebiyle tıkanması makinenin su almasını engeller. Hortum kısmını kontrol edip ideal duruma getirerek bu soruna kolayca çözüm bulabilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Neden Koku Yapar?

Çamaşır makinesindeki yoğun koku sebebiyle çamaşırlarınızda istediğiniz ferahlığı elde edemiyorsanız ve “Çamaşır makinesi çamaşırları neden kokutur?” diye düşünüyorsanız bunun küf, bakteri oluşumundan yanlış deterjan kullanımına kadar pek çok sebebi olduğunu bilmeniz gerekir. “Çamaşır makinesi neden kokar?” sorusuna yanıt olabilecek bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Küf ve Bakteri Oluşumu

Çamaşır makinesinde kullandığınız deterjanlar ve yumuşatıcılar yüksek ısılarda çözülebilen kimyasallar arasındadır. Genellikle düşük ısılarda yıkama yapıyorsanız bu kimyasallar çözülemiyor ve dolayısıyla da makinede kalıntı bırakıyor olabilir. Biriken kalıntılar ise zamanla küf ve bakteri oluşumuna yol açarak kötü kokular yaratabilir. İleri seviyelerde bir tıkanma olmadan önlem almak istiyorsanız bu anlamda makinenin temizlik ve bakımını düzenli olarak yapmanız gerekir. 1 hafta aralıklarla makinenin deterjan ve yumuşatıcı haznesinde biriken kalıntıları temizleyebilir. Makinenin genel temizliğini sağlayan ürünler de kullanabilirsiniz.

Yanlış Deterjan Kullanımı

“Çamaşır makinesi neden kokar?” sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise yanlış deterjan kullanımıdır. Yanlış veya fazla miktarda deterjan kullanmak makinenizin iç kısımlarında kalıntıların birikmesine sebebiyet vererek kötü koku oluşumuna yol açar. Gereğinden fazla deterjan kullandığınızda, deterjanın tamamı yıkama sırasında çözünemez ve makine içinde kalıntı bırakır. Tamburda, hortumlarda veya filtrelerde biriken bu tortular ise zamanla kötü kokuların oluşmasına yol açar. Bunun yanı sıra kullandığınız düşük kalitede deterjanlar da bu duruma sebep olabilir. Özellikle lastik contalarında ve tambur kısmında yağlı ve yapışkan bir tabaka oluşturabilen düşük kalite deterjanlar hem makinenin hem de çamaşırlarınızın kötü kokmasına sebep olur.

Bunlara ek olarak makinenizdeki nem de kökü koku oluşumunun sebeplerinden biridir. Yıkama bittikten sonra makine içerisinde çamaşırlarınızı uzun süre bekletmemeniz gerekir. Aynı zamanda iç kısmı kuruyana kadar çamaşır makinenizin kapağının açık kalması da koku problemini önleyecektir. Kazan temizleme programı olan bir çamaşır makinesine sahipseniz düzenli aralıklarla (3-5 ayda bir) bu programda makinenizi temizleyerek hijyeni büyük oranda sağlayabilirsiniz.

 

Diğer Sık Karşılaşılan Çamaşır Makinesi Sorunları

Çamaşır Makinesi Neden Su Akıtır?

Çamaşır makineniz alt kısmından su sızdırıyorsa bu su giriş hortumu, kirli su boşaltma hortumu, filtre kapağı veya deterjan kaynaklı bir sorun olabilir. “Çamaşır makinesi neden su akıtır?” sorusuna verilecek ayrıntılı yanıtlar ve çözümleri şunlardır:

  • Makinenizin arka kısmında yer alan su giriş hortumu su sızdırıyorsa bu kısım gevşemiş olabilir. Bu durumda öncelikle güvenliğiniz için makinenin fişini çekmelisiniz. Ardından herhangi bir alet kullanmadan hortumun makineye bağlanan kısmını sağ tarafa çevirerek sıkmanız gerekir.
  • Çamaşır makinesinin kirli suyu boşaltma hortumu su sızdırıyorsa gider tıkanmış olabilir. Su tahliye hortumunu kendinize doğru çekerek içinde biriken kirleri temizleyebilirsiniz.
  • Gereğinden fazla deterjan kullanımı da çamaşır makinesinin su akıtmasına sebep olabilir. Deterjan kullanımında çamaşırların kirliliğine, yük miktarı ve seçilen programa dikkat etmeniz gerekir.
  • Son olarak makineniz su sızdırıyorsa filtre kapağını kontrol etmelisiniz. Bozuk para, toka gibi cisimler kaçtıysa makinenin fişini çekip yere bir bez serin. Ardından filtre temizliği yapıp kapağı sıkıca kapayın.

Çamaşır Makinesi Neden Yürür/Sallanır?

Çamaşır makineniz çalışma esnasında çok fazla titreyerek ses çıkarıyorsa, diğer bir deyişle yürüyorsa bunun birkaç sebebi olabilir. İlk olarak makinenin düz bir zeminde olması önemlidir. Aynı zamanda makine tezgah altı veya dolap içinde kullanılıyorsa yan ve arka tarafı duvardan en az 3 cm uzakta olmalıdır. Makinenin konumu doğruysa ayaklarında herhangi bir denge sorunu olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. “Çamaşır makinesi neden yürür veya çamaşır makinesi neden sallanır?” sorusunun bir diğer cevabı ise makineye programın kapasitesinden fazla çamaşır yüklemiş olmanızdır. Bu durumlarda çamaşırların temiz yıkanmamasının yanı sıra ses ve yürüme gibi sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Kullanma kılavuzunda yer alan “ağırlık” detaylarına bakarak bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Neden Çok Ses Çıkarır?

Çamaşır makinenizin çalışırken ses yapmasının birçok sebebi yukarıda değinilen “çamaşır makinesi neden sallanır?” sorusu ile aynıdır. Bunun yanı sıra makineniz yıkama esnasında ses çıkarıyorsa makinede bozuk para, fermuar gibi sert ve yabancı bir madde kalmış olabilir. Bu maddeler aynı zamanda filtre kısmına da sıkışıp makinenizin çok ses çıkarmasına sebep olabilir.

Çamaşır Makinesi Neden Temiz Yıkamaz?

Deterjan çekmecesi, lastik kısmı veya kazan bölümünün yeterli temizlikte olmaması “Çamaşır makinesi neden temiz yıkamaz?” hatta “Çamaşır makinesi çamaşırları neden kokutur?” sorularının cevapları arasında öne çıkar. Makinenizin verimli çalışması için düzenli olarak yüksek sıcaklıkta, içerisinde çamaşır olmadan yıkama yapmanız gerekir. “Kazan temizleme” adı verilen bu işlem kazanda yer alan bakterilerin ve kirlerin temizlenmesinde etkilidir. Bu işlem düzenli yapılmadığı takdirde makineniz temiz yıkamamaya başlayabilir. Bunun yanı sıra bu sorun, aşırı çamaşır yükleme, yetersiz deterjan kullanımı, düşük kalitedeki deterjanlar veya deterjan çekmecesinin, fitre kısmının tıkanık olmasından da kaynaklanabilir.

Çamaşır Makinesi Neden Yumuşatıcı Almaz?

Makineniz yumuşatıcı almıyorsa ilk olarak deterjan çekmecesine konulan yumuşatıcı miktarının maksimum çizgisinde yer alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Bunun yanı sıra “Çamaşır makinesi neden yumuşatıcı almaz?” sorusunun cevapları kısaca şöyledir:

  • Makineniz yumuşatıcı gözünden su almıyor olabilir, hazne tıkalıysa temizlemeniz gerekir.
  • Makine yumuşatıcı gözünde su alıyor fakat yumuşatıcı almıyorsa yumuşatıcı gözünü kontrol etmelisiniz. Tıkalıysa temizlemelisiniz.
  • Kullandığınız yumuşatıcının kalitesi ve suda çözünürlüğü de önemlidir. Çözünürlüğün azaldığı durumda su içerisinde ayrışmayan yumuşatıcı bu gözü tıkayabilir. Bu durumda yeni bir yumuşatıcı almalısınız.

Çamaşır Makinesi Kapağı Neden Açılmaz?

Yıkama işleminin bitmesinin ardından yaklaşık 2 dakika içerisinde makineniz ön kapağın açılmasına izin verir. Bu sürenin ardından kapak açılmıyorsa ilk olarak ön kapak kısmını kontrol edebilirsiniz. Ön kapak tam olarak kapanmamışsa elinize hafifçe bastırarak oturtun, ardından tekrar kapağı açmayı deneyin. Kapağın açılmamasının bir diğer sebebi makinenin içinde su kalması da olabilir. Bu durumda güvenlik sebebiyle makinenizin kapağı açılmaz. Çamaşır makinenizin düğmesini “Sıkma” veya “Sıkma+Pompa” kısmına getirip çalıştırın. Program bittikten sonra tekrar deneyin. Son olarak, makinenizin filtresine yabancı cisimler kaçtıysa da bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Güvenliğiniz sebebiyle makinenin fişini çekip filtreyi temizledikten sonra kapağı açmayı deneyebilirsiniz.

Çamaşır Makinesi Neden Sigorta Attırır?

Çamaşır makinesi genellikle elektrik kaynaklı sorunlar sebebiyle sigortanın atmasına sebep olur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ilk olarak güvenliğinizi düşünerek sigortaları kapatıp prizinizi kontrol etmeniz gererkir. Ortak elektrik hattı kullanıyorsanız sigorta atabilir, prizden çamaşır makinenizle birlikte bağladığınız bulaşık makinesi, kettle gibi aletlerin fişlerini çekerek kontrol yapabilirsiniz. Uzatma kablosu, üçlü priz gibi kullanımlardan mümkün olduğunca uzak durarak çamaşır makinesini doğrudan prize bağlamayı tercih edebilirsiniz. Tüm bu incelemelerin ardından sigorta konusunda hala problem yaşıyorsanız uzman bir elektrikçiden yardım alabilirsiniz.

İhtiyacınıza Uygun Çamaşır Makineleri Jebinde.com'da!

Çamaşır yıkama ihtiyaçlarınıza en uygun çözümleri Jebinde.com’da kolayca bulabilirsiniz. Geniş iç hacimleriyle büyük ailelerin yükünü hafifleten modellerden enerji tasarrufuyla öne çıkan çevre dostu seçeneklere kadar her evin ihtiyacına uygun çamaşır makineleri sizi bekliyor. Yenilikçi teknolojilerle donatılmış modelleri keşfederek hem zamandan tasarruf edebilir hem de ideal temizlikle tanışabilirsiniz. Jebinde.com’da bulabileceğiniz modern tasarım, üstün performans ve cazip fiyat avantajlarıyla öne çıkan bazı modeller şu şekilde sıralanabilir:

Beko CMXD 9100 Çamaşır Makinesi

9 kg kapasitesiyle ideal bir çözüm sunan Beko CMXD 9100 Çamaşır Makinesi, A enerji sınıfı ve 15 program seçeneğiyle hem pratik hem de bütçe dostu kullanım vadeder. Modelin “Artı Çamaşır” özelliği, çalıştırıldıktan sonra unutulan çamaşırların kolayca eklenmesine olanak tanırken, “Buhar Terapi” teknolojisi, yıkama yapmadan buharlı havalandırma ile kıyafetlerdeki kötü kokuları azaltır ve 17 dakika boyunca havalandırma ile kıyafetlerinizin ferah kokmasını sağlar. Aynı zamanda “Kazan Temizleme” özelliğine sahip olan model tamburun hijyenini sağlayarak kötü kokuların oluşumunu engeller.

Beko CM 11141 Çamaşır Makinesi

A sınıfı enerji ve 11 kg kapasitesiyle öne çıkan model, 15 farklı program ve 1400 rpm maksimum devri ile beklediğiniz her özelliği size sunar. Prosmart Inverter motor özelliği hem makinenin ömrünün uzamasını sağlar hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunur. Makinenizin daha sessiz ve verimli çalışmasına da yardımcı olan Prosmart Inverter motorlu makinelerde 10 yıl motor garantisi de sunulur. Buhar destekli yıkama teknoloji sunan cihaz, kırışıkları azaltarak daha yumuşak çamaşırlar elde etmenizi sağlar. Kısıtlı zamanınız olduğunda özellikle hayat kurtarıcı bir rol üstlenen hızlı yıkama özelliği ise seçili programların süresini %50 oranında azaltır.

Beko CMX 10120 Çamaşır Makinesi

A enerji sınıfıyla öne çıkan Beko CMX 10120 Çamaşır Makinesi, 10 kg kapasitesi ve 1200 rpm sıkma kapasitesi ile temizlik ihtiyacınıza ideal çözümler sunar. Delicates/Wool/HandWash, Buhar Terapi, Leke Programı, Havalandırma (Buhar) gibi 15 farklı programa sahip olan model, farklı beklentilerinize cevap verir. 100 çevrimde 51 kWh enerji tüketen model, 1 çevrimde 51 litre su tüketimi yaparak çevre dostu bir kullanım sunar. 71 kg ağırlıkta olan Beko CMX 10120 Çamaşır Makinesi, 84.5 cm yüksekliğe, 60 cm genişliğe ve 58 cm derinliğe sahiptir.

İleri teknoloji özellikleri ve çevre dostu tasarımlarıyla öne çıkan tüm çamaşır makinesi modellerini Jebinde.com’da avantajlı seçeneklerle bulabilirsiniz.

Kapat
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 2108})[0].Name}}
% {{ ((item.OldPrice - item.Price) / item.OldPrice * 100) | number:'0' }} İNDİRİM
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 118})[0].Name}} {{item.Amount}} Adet
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
Sil
Sepet Boş
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN
Aramayı Kapat
Kapat
Favori Listenizde Ürün Bulunmuyor

Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞE DÖN