Geçmişten günümüze tüm dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri filtre kahvedir. Kolay hazırlanabilmesi ve lezzetinin yanı sıra filtre kahve sağladığı faydalarla da insanların en çok tercih ettiği içecekler arasında yer alır. Filtre kahve en çok uyanmak, uyanık kalmak ve enerjik hissetmek için tüketilir. Odaklanmayı sağlayan kahve, çalışırken de en çok tercih edilen içecekler arasında yer alır. Filtre kahve ayrıca kalp sağlığına faydalıdır, metabolizma için faydalıdır ve sindirim sistemini desteklediği de bir gerçektir. Yapılan pek çok bilimsel araştırma filtre kahvenin faydalarını ortaya koyar. Lezzeti ile pek çok insanın vazgeçilmezlerinden olan filtre kahve nasıl yapılır merak ediyorsanız detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Kahve çekirdeklerinin öğütülerek demlenebilir bir forma getirilmiş haline filtre kahve denir. Filtre kahvenin en önemli özelliklerinden biri pişirilmeyen, demlenerek içilebilen bir kahve olmasıdır. Filtre kahve, sıcak suyla demlenir ve kısa sürede hazırlanır. “Filtre kahve nasıl yapılır?” sorusunun birkaç farklı yanıtı olsa da tüm yapım yöntemleri temelde kahveyi demlemeye dayanır. Filtre kahve, french press adı verilen bir demlik ile kahvenin süzülerek demlenebilmesiyle yapılabilir. Sifon adı verilen bir gereç de, 19. yüzyıldan bu yana filtre kahve yaparken kullanılır. Filtre kahve yapımında kullanılan moka pot adlı demlikler, iki parçadan oluşur. Bir parçasına su, bir parçasına kahve doldurulur. İki parça birbirine takılıp ocak üzerinde su kaynayana dek beklenir. Kaynayan su üst bölmedeki kahveyi demler. Chemex adı verilen bir başka filtre kahve yapım yönteminde ise sürahiye benzer cam bir mutfak gerecinin üzerine kalın fitre kağıdı, kağıdın üzerine yeterli miktarda kahve konulur. Kahvenin üzerine sıcak su dökülür ve demlenen kahve yavaşça kağıttan sürahiye akar.
Yüzyıllardan beri tüm dünyada severek tüketilen filtre kahve yapımı için kullanılan yöntemlerin arasında filtre kahve makinasıyla kahve yapmak yer alır. Günümüzde pek çok filtre kahve makinesinde kahveyi sıcak tutma, zamanlayıcı ve otomatik kapanma gibi özellikler bulunur. Zaman ayarlı bir makine ile sabah uyandığınızda kahvenizin hazır olmasını sağlayabilirsiniz. Sıcaklığı koruyan bir ürün tercih ederek dakikalar sonra bile kahvenizi ilk sıcaklığında tüketebilirsiniz.
Filtre kahve, Türk kahvesine göre içimi çok daha yumuşak bir kahve türüdür. Kahve çekirdeğinin cinsine ve demleme şekline göre kahvenin sertliği değişebilir. Kahvenin tadını yumuşatmak için sütlü filtre kahve yapabilirsiniz.
Lezzetli ve yumuşaklığıyla kahveseverlerin favorilerinden biri olan sütlü filtre kahveyi yapmak için öncelikle filtre kahve makinesinde kahvenizi demleyin. Kahveniz demlenirken kullanacağınız sütü seçin. Tam yağlı süt yoğun kremalı bir tat verir. Tam yağlı süt dışında daha hafif bir süt tadı için laktozsuz süt, yarım yağlı süt ya da yulaf sütü, badem sütü gibi bitkisel süt çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Sütü bir cezvede ısıtın. Bazı kahve makinelerinde sütü ısıtan ve köpürten özel bir bölüm bulunur. Kahve makinenizde bu özellik yoksa sütünüzü ocak üzerinde ısıtıp bir french pressin içine dökün. French pressin pistonunu bir iki dakika boyunca hızlıca yukarı aşağı hareket ettirin. Kısa süre içinde sütünüz köpük köpük olacaktır. French press dışında süt köpürtme işlemini pilli çırpıcılarla da yapabilirsiniz.
Köpüren sütü, ayrı bir sütlüğe alıp filtre kahvenin yanında servis edebilirsiniz ya da fincana koyup üzerine de demlenen kahveyi oldukça yavaş bir şekilde dökerek de sunum yapabilirsiniz. Sütlü filtre kahvenin lezzetini ikiye katlamak için fincanın üzerine çikolata rendesi serpebilirsiniz. Süt köpüğünün üzerine sıvı karamel ya da çikolata ile desenler yapıp lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bir sütlü filtre kahve hazırlayabilirsiniz.
Sıcak yaz günlerinde sizi serinletecek buz gibi bir soğuk filtre kahve hazırlamak için önce filtre kahvenizi demleyerek işe başlayabilirsiniz. French press ya da kahve makinesinde demlediğiniz kahveyi soğumaya bırakın. Soğuyan kahveyi bir shakerın içine aktarın. Shakera bir miktar buz ve isteğe bağlı olarak bir miktar da süt koyun. İyice karıştırdıktan sonra soğuk kahveyi büyükçe bir bardağa alıp serinletici lezzetin tadına varabilirsiniz.
Soğuk kahve yapmak için ayrıca kahveli buz kalıpları da kullanabilirsiniz. Soğumuş filtre kahveyi buz kalıplarına doldurup buzluğa koyun. Kahve dolu küpler donunca bir bardak soğuk tam yağlı süt ya da bitkisel süt içine kahveli buz küplerini koyup pratik bir şekilde soğuk filtre kahvenizi hazırlayabilirsiniz.
Eğer zamanınız ve sabrınız varsa evinizde kendi Cold Brew kahvenizi de hazırlayabilirsiniz. Soğuk demleme anlamına gelen Cold Brew yöntemi için French press, su ve kahve ihtiyaç duyacağınız malzemelerdir. Filtre kahveyi demledikten sonra pistonu aşağı iktirmeden buzdolabına koyup yaklaşık on iki saat bekledikten sonra filtreyi aşağı ittirip soğuk kahvenizin tadına varabilirsiniz.
Kahvede farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız soğuk filtre kahvenin için karamel şurubu, Irısh Cream şurubu gibi ekstra tatlar ekleyebilirsiniz. Soğuk kahveye en yakışan lezzetlerden biri de dondurmadır. Soğuk filtre kahvenizin içine bir top vanilyalı dondurma koyarak buz gibi ve çok tatlı bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bir iki top dondurmayı bir latte fincanına koyup üzerine soğuk kahvenizi dökerek lezzetli ve hoş bir sunum yapabilirsiniz.
French press ile filtre kahve yaparken filtre kahveyi French presse koyun. Ardından sıcak suyu yavaşça kahvenin üzerine dökün. French pressin kapağını pistonu bastırmadan kapatın. Yaklaşık dört dakika sonra pistonu yavaşça ve aşağı doğru hareket ettirin. Demlenip süzülen kahveyi fincana aktarıp servis edebilirsiniz. French Press ile kahve yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, kahve suyunun sıcaklığıdır. Fokur fokur kaynamış çok sıcak bir su; kahvenin yanmasına, tadının değişmesine neden olur. Bu nedenle su kaynadıktan sonra birkaç dakika ilk sıcağının çıkmasını bekleyip kahvenin üzerine dökmek gerekir.
French press genellikle az sayıdaki kişiye kahve yaparken kullanılır. Bir litrelik, yarım litrelik French press modelleriyle birden fazla kişiye de filtre kahve yapılabilir. Filtre kahve makinelerinin, French presslere göre sunduğu en önemli avantaj, çok kişiye aynı anda kahve yapabilme imkanıdır. Ayrıca makinede kahve yapmak çok daha pratik ve hızlıdır. Makinede filtre kahve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek lezzetli kahveler yapabilirsiniz.
Filtre kahve yapmak için en pratik yöntemlerden olan filtre kahve makineleri farklı teknik özellikleriyle birbirinden ayrılır. En iyi filtre kahve makinesi önerilerini inceleyerek ihtiyacınıza en uygun olan ürünü seçip lezzetli kahveler hazırlayabilirsiniz.
Entegre öğütme sistemi bulunan Melitta Epos Elektrikli Pour Over Filtre Kahve Sistemi, sıradan bir filtre kahve makinesinin çok ötesinde, size kahvenizi değişken öğütme seviyesi ayarlarında öğütebileceğiniz bir sistem sunar. Melitta Epos’un 360° dönen su musluğu sayesinde kahve en iyi şekilde nemlenir ve elle demlenmiş gibi bir lezzet sunar. Melitta Epos’un ön demleme özelliği ile kahvenin mükemmel aromasını her yudumda hissedebilirsiniz. Son derece modern bir tasarıma sahip olan kahve sisteminin dokunmatik arayüzü ve kişiselleştirilebilir ayar olanakları bulunur. Kahve tutkunlarına hitap eden Melitta Epos ile kahve keyfinizi artırabilirsiniz.
Tam on bardak kapasitesiyle geniş ailelere, ofislere ve işyerlerine en uygun filtre kahve makinelerinden biri olan Melitta AromaFresh Filtre Kahve Makinesi’nin on bir kahve öğütme inceliği ayarı bulunur. Bu ayar ile kahvenizi dilediğiniz incelikte öğütebilirsiniz. Entegre seramik öğütücü özelliği de Melitta AromaFresh’in öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Üç farklı kahve demleme ayarı bulunan filtre kahve makinesi, otomatik kapanma özelliği ile boş çalışma, yanma gibi durumların önüne geçer.
Filtre kahve makinesi denilince akla gelen ilk markalardan biri olan Delonghi’nin ICM 16210.WS Filtre Kahve Makinesi; sade ve şık tasarımlı, kolay kullanılabilir bir makinedir. Üzerinde iki dokunmatik düğme yer alır. On fincan kahve kapasiteli Delonghi Filtre Kahve Makinesi, 1.25 litre su kabı kapasitesine sahiptir. Sade tasarımıyla farklı tarzdaki mutfaklara uyum sağlayan makinenin aroma fonksiyonu, kahve lezzetini özelleştirebilmenize imkan tanır. Kahveyi her daim sıcak tutmayı sağlayan sıcak taban özelliği bulunur. Delonghi Filtre Kahve Makinesi’nin temizliği de yıkanabilir sürahi ile son derece kolaydır.
On fincan kapasiteli Delonghi ICM16710 Filtre Kahve Makinesi, kahveyi kırk dakika boyunca sıcak tutma imkanı sunan sürahi ısıtıcı sıcak taban özelliğine sahiptir. Ürünün öne çıkan bir diğer özelliği ise kırk dakika sonra otomatik bekleme fonksiyonudur. Damlama önleyici sisteme sahip olan Delonghi Filtre Kahve Makinesi’nin su seviyesi göstergesi ve kapalı karaf levhası bulunur. Aroma fonksiyonu sayesinde son derece lezzetli kahveler hazırlayabilen makine, paslanmaz çelik şeritlerin bulunduğu siyah plastik gövde ve termal karaf özelliklerine sahiptir. Sade ve şık bir görünümü olan filtre kahve makinesi, farklı dekorasyon stillerindeki mutfaklara ve kahve köşelerine kolaylıkla uyum sağlar.
Dijital Saatli LCD Ekranı ile son derece modern bir görünüme sahip olan Beko FK 5112 I Filtre Kahve Makinesi, inox rengindedir. Makinenin karaf malzemesi camdır. Çıkarılabilir filtre tutucusu ve programlanabilen başlangıç zamanı özellikleri, Beko filtre kahve makinesinin öne çıkan özellikleri arasında yer alır. 1000 Watt gücündeki makinesi tam 12 adet fincan kapasitesiyle geniş aileler ve ofisler için en uygun filtre kahve makinesi seçeneklerinden biridir. Su göstergesi, otomatik kapanma ve damlama durdurma fonksiyonu bulunan filtre kahve makinesinin ayrıca sıcak tutma ve zamanlayıcı özelliği de bulunur.
Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.
ALIŞVERİŞE DÖN