Farklı marka ve işletim sistemine sahip telefonlardan yeni bir iPhone’a geçen kullanıcılar, adeta yeni bir dünyaya adım atmış gibi olur. iPhone’lar arayüz, kullanım biçimi ve özellikleriyle diğer telefonlardan farklılaşmış olsa da hızlı bir şekilde adapte olabilirsiniz. İlk kurulum aşamasından, en sık kullanılan özelliklere kadar pek çok konuda size yardımcı olması için hazırladığımız iPhone kullanım rehberine mutlaka göz atmalısınız.
Yeni bir iPhone aldığınızda ilk kurulum aşaması ve özelleştirmeler sizin için oldukça heyecanlı olabilir. Kurulum, FaceID veya Touch ID tanımlama ve yedekleme ayarlarını yaparak iPhone dünyasına adım atın.
Kurulum aşamasında ilk adım olarak yan düğmeye Apple logosu ekrana gelinceye kadar basılı tutun. Telefonunuz açılmıyorsa panik yapmayın, şarj etmeniz gerekebilir.
İlk açılışta karşınıza dil, bölge ve görünüm seçimlerini yapacağınız ekranlar gelecektir. Sonrasında başka bir iPhone veya iPad cihaza sahipseniz, kolayca verilerinizi aktarabileceğiniz Hızlı Başlangıç seçeneği sunulacaktır. Bu aşamada Android telefonunuzdaki verileri aktarmak isterseniz, Android telefonunuza “iOS'e Taşı” uygulamasını kurarak da Hızlı Başlangıç ile devam etmeyi seçebilirsiniz. Aktarmak istediğiniz bir cihaz bulunmuyorsa “Başka Bir Aygıt Olmadan Ayarla” seçeneğini tercih edin. Sonrasında adımları takip ederek yeni telefonunuzun kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.
iPhone’da kimliğinizi doğrulama ve telefonunuza erişim için Face ID ve Touch ID olmak üzere farklı yöntemler kullanabilirsiniz.
FaceID’nin bulunduğu iPhone modellerinde, Ayarlar’a arından ise Face ID ve Parola kısmına girin. Sonrasında Face ID’yi Ayarla diyerek karşınıza çıkan yönergeleri takip edin. Yüzünüzü farklı açılarda tutmanızı isteyen tanımlama adımlarının ardından Face ID yöntemini kullanabilirsiniz.
Touch ID kullanan modellerde ise Ayarlar > Touch ID ve Parola kısmına giriş yapın. Daha önce aktif edilmediyse parmak izini aktifleştirip “Parmak İzi Ekle” kısmından yönergeleri takip ederek parmak izinizi tanımlayın. Sonrasında parmak izi yöntemi ile kimlik doğrulama gerçekleştirebilirsiniz.
Telefonunuzu iCloud ile yedekleyerek kaybolma ve bozulma gibi durumlardan aygıtınızın yedeğini kullanarak tüm verilerinizi kurtarabilirsiniz. iCloud yedekleme için ilk adım olarak bir Wi-Fi ağına bağlanın. Ardından Ayarlar’a oradan da adınıza dokunun. Açılan bölümde iCloud’u ardından da iCloud Yedekleme’yi seçin. Şimdi Yedekle seçeneği ile cihazınızın bir yedeğini oluşturup iCloud’a yükleyebilirsiniz.
Aynı ekrandan Bu iPhone’u Yedekle kısmını aktif hale getirerek yedekleme işlemini otomatikleştirebilirsiniz. Yeterli iCloud depolama alanınız olduğu sürece yedekleme işlemi gerçekleşecektir.
Yeni bir iPhone kullanıcısıysanız birçok temel işlem sizin için karmaşık gelebilir. Ancak merak etmeyin en sık kullanılan temel işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğini sizin için açıkladık.
iPhone’u kapatma ihtiyacı duyarsanız, Face ID’li modellerde yan düğme ve ses ayarı düğmelerinden herhangi birini aynı anda basılı tutun. Kısa bir süre içerisinde ekrana gelen seçeneklerden “Kapat” sürgüsünü kaydırın. Ana ekran düğmesinin yer aldığı iPhone modellerinde ise yan düğmeye basılı tutup ekrana gelen sürgüyü kaydırmanız yeterlidir.
Hangi model olursa olsun Ayarlar > Genel kısmından Sistemi Kapat seçeneği üzerinden de iPhone’u kapatabilirsiniz.
Yeniden başlatma işlemi için kapatma adımlarını takip ederek cihazınızı kapatın. Kapanma sonrası 30 saniye bekleyin. Ardından cihazın sağ tarafındaki, yan düğmeye Apple logosu ekrana gelinceye kadar basın. Cihazınız açılacaktır.
Ekran görüntüsü alma işlemi farklı iPhone modellerine göre değişiklik gösterir. Face ID özellikli iPhone modellerinde ekran resmi çekmek için yan düğme ve ses açma düğmesine aynı anda basıp bırakın. Ekran görüntüsü alındığında, ekranınızın sol alt köşesinde küçük bir önizleme belirecektir. Touch ID’li modellerde ise yan düğmesi bulunanlarda, yan düğme ve ana ekran düğmesine aynı anda basmalısınız. Üst düğmesi bulunan modellerde ise üst düğme ve ana ekran düğmeleri aynı işlevi görecektir.
iPhone ekran kaydı almak için öncelikle Ayarlar > Denetim Merkezi bölümüne girmelisiniz. Açılan ekranda Ekran Kaydı kısmını bulup yanındaki ekleme butonuna basmalısınız. Bu ayarı yaptıktan sonra Denetim Merkezi’ni açarak kayıt simgesine dokunun. 3 saniye sonra ekran kaydı başlayacaktır. Kaydı durdurmak istediğinizde ise ekranın en üstünde yer alan kırmızı daireye ardından da durdurma simgesine veya Denetim Merkezi’ndeki aktif olan kayıt butonuna basın.
Cihazınıza uygulama indirmek için App Store uygulamasına giriş yapın. Dilediğiniz uygulama veya oyunu bulduktan sonra İndir veya fiyatın yazılı olduğu bir buton göreceksiniz. İndir yazması seçtiğiniz uygulamanın ücretsiz olduğunu belirtir. İndir seçeneğine dokunduktan sonra Face ID, Touch ID veya parola ile kimliğinizi doğrulamanız istenir. Ardından ise uygulamanız indirilip cihazınıza kurulur.
iPhone’unuzda kurulu bir uygulamayı silmek isterseniz, ana ekranda uygulamaya basılı tutun. Çıkan seçeneklerden Uygulamayı Sil’e dokunun. Ardından karşınıza gelen seçenekler arasından uygulamayı ana ekrandan kaldırıp arşivde saklamak için Ana Ekran’dan Sil, uygulamayı cihazınızdan tamamen kaldırmak için ise Uygulamayı Sil seçeneğini seçin.
iPhone cihazınızı USB kablo aracılığı ile bilgisayarınıza bağlayabilirsiniz. OS X 10.9 ve üzeri işletim sistemi çalıştıran Mac ve Windows 7 ve üzeri yüklü olan bilgisayarınıza, iPhone telefonunuzu bağlayabilirsiniz.
USB bağlantısı aracılığı ile telefonunuzdaki interneti bilgisayarınız ile paylaşabilir, dosya alışverişi gerçekleştirebilirsiniz. iPhone telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek veya güncellemek içinde USB bağlantısı ve iTunes uygulamasından faydalanabilirsiniz.
iPhone cihazlar kullanıcı deneyimini en üst seviyeye taşımak amacıyla kişiselleştirme seçenekleri sunar. Telefonunuzu kullanım alışkanlıklarınıza ve göz zevkinize göre özelleştirebilirsiniz. Gelin, iPhone cihazlarda sunulan kişiselleştirme ayarlarına göz atalım.
Özelleştirmeye, iPhone deneyiminizi pratikleştiren Denetim Merkezi’nden başlayabilirsiniz. Denetim Merkezi olarak adlandırılan kısayol menüsü, birçok işlemi hızlı bir biçimde gerçekleştirmenizi sağlar. Face ID kullanan modellerde ekranı sağ üstten aşağı, diğer iPhone modellerinde ise ekranı alttan yukarı kaydırarak Denetim Merkezi’ni açabilirsiniz. Denetim Merkezi’nde yer alan araçları ise telefonunuzun Ayarlar menüsünde bulunan Denetim Merkezi bölümünden kendi isteğinize göre şekillendirebilirsiniz.
Kilit ekranı ve ana ekranı kişiselleştirerek iPhone’unuzu size özel bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Ayarlar’dan Duvar Kâğıdı kısmına giriş yapın. Karşınıza gelen ekranda “Yeni Duvar Kâğıdı Ekle” butonuna dokunarak ilgili ayar kısmına ulaşabilirsiniz. Fotoğraflar, kişiler, Live Photo gibi farklı seçenekler arasından tercihinize göre özelleştirme gerçekleştirebilirsiniz.
Kilit ekranına yerleştireceğiniz araç takımları ile iPhone’unuzu çok daha verimli kullanabilirsiniz. Duvar kağıdı ayarları içerisinde, Kilit Ekranı önizlemesi üzerinden Özelleştir’e dokunarak çeşitli araç takımlarını kilit ekranına ekleyebilirsiniz. Hava durumu, takvim, saat ve anımsatıcılar gibi farklı araçları ekrana yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli font, renk ve filtre seçenekleri ile kilit ekranını daha fazla özelleştirebilirsiniz.
iPhone’unuz ile birini aradığınızda, karşı tarafın ekranında ne göreceğini belirleyebilirsiniz. Kişiler uygulamasında adınıza dokunarak erişebileceğiniz menüden “Kişi Fotoğrafı ve Posteri” seçeneğine dokunun. Buradan fotoğrafınızı, favori emojinizi ve adınızın yazılacağı fontu belirleyebilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz bu posterin kimler ile paylaşılacağını da belirleyebilirsiniz.
Her kullanıcının iPhone’dan en iyi derecede faydalanabilmesi için farklı ihtiyaçlara yönelik erişilebilirlik ayarları bulunur. İşitme, konuşma, görme gibi gereksinimlere yanıt veren özellikler ile cihazınızı kendi ihtiyaçlarınıza yönelik düzenleyebilirsiniz. Metin boyutlarından, dokunmatik ekranın kullanımına kadar pek çok seçeneğe, Ayarlar > Erişilebilirlik bölümünden ulaşabilirsiniz.
Apple tarafından geliştirilen iPhone cihazlarda en iyi kullanıcı deneyimi sunulması amaçlanır. Bu sebeple kullanıcıların konforunu artıracak pek çok özelliğe yer verilir. iPhone kullanıcılarının cihazlarından en iyi şekilde yararlanmalarını sağlayacak bazı ipuçlarına yakından bakalım.
Kullandığınız iPhone modelinde, bir şeylerin ters gittiğini düşünüyorsanız dilediğiniz zaman iPhone’u sıfırlayabilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar ise şöyledir;
Ayarlar > Genel > iPhone’u Aktar veya Sıfırla > Sıfırla’dır. Bu bölümde “Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil” seçeneğini seçerek iPhone telefonunuzu ilk günkü haline getirebilirsiniz. Bu adımı telefonunuzu başkasına veriyorsanız veya satıyorsanız kullanabilirsiniz. Yedekleme sayesinde yeni bir iPhone hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.
Amacınız tüm telefon içeriğini silmek yerine fabrika ayarlarına dönmek ise “iPhone’u Aktar veya Sıfırla” ekranında Tüm Ayarları Sıfırla, Ağ Ayarlarını Sıfırla, Klavye Sözlüğünü Sıfırla, Ana Ekran Yerleşimini Sıfırla ve Konum ve Gizliliği Sıfırla seçeneklerinden birini seçerek devam edebilirsiniz.
iPhone cihazınızın ekranını, izlediğiniz video içerikleri ve fotoğraflarınızı Airplay aracılığı ile Apple TV, Mac ve Airplay desteği bulunan televizyonunuza yansıtabilirsiniz.
Film, dizi veya çeşitli video içerikleri, Airplay ile paylaşımı destekleyen uygulamalarda yer alan ekran yansıtma seçeneği ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Benzer şekilde Fotoğraflar içerisinde yansıtmak istediğiniz fotoğrafı da Airplay yansıtabilirsiniz.
Tüm iPhone ekranınızı, Airplay destekli bir cihaza yansıtmak isterseniz, Ekranın sağ üst köşesinden aşağı kaydırarak Denetim Merkezi’ni açın. Eğer iPhone 8 ve daha önceki nesil bir iPhone modeli kullanıyorsanız, ekranın alt kenarından yukarı kaydırmalısınız. Denetim Merkezi’nde yer alan Ekran Yansıtma butonu ile hızlı bir şekilde Airplay destekli cihazlar ile bağlantı kurabilirsiniz. iPhone ve hedef cihazın aynı Wi-Fi ağına bağlı olmasına da dikkat etmelisiniz.
Fotoğraflarınızı kolaj haline getirerek başkaları ile paylaşmak isteyebilirsiniz. iPhone cihazınızda kolaj oluşturmak için ücretli veya ücretsiz uygulamaları kullanmayı tercih edebilirsiniz. App Store üzerinden indirebileceğiniz ve basit bir şekilde kolay oluşturabileceğiniz uygulamalara örnek olarak Google Photos ve Layout for Instagram uygulamaları verilebilir.
iPhone cihazınızı hem kendiniz hem de telefonu kullanan çocuklarınız için çok daha güvenli hale getirebilirsiniz. iPhone cihazınızdan Ayarlar > Ekran Süresi bölümüne girerek ihtiyaç duyduğunuz pek çok ayara erişebilirsiniz. Bu bölümde yer alan “İletişim Sınırları” ayarlarından kimlerin, ne zaman size arama gerçekleştirebileceğiniz belirleyebilirsiniz. “İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları” bölümünden ise web içeriği ve aramaları dahil birçok işlemi güvenli hale getirebilirsiniz.
Telefonunuzdaki interneti diğer cihazlarınız veya çevrenizdekilerle paylaşmak isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda iPhone internet paylaşımını, kişisel erişim noktası oluşturarak yapabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için Ayarlar’dan Kişisel Erişim Noktası’na veya Ayarlar > Hücresel > Kişisel Erişim Noktası yolunu izleyin. Diğerleri Katılabilsin seçeneğini aktif ederek hücresel internetinizi paylaşabilirsiniz.
İnternet paylaşımını Wi-Fi, Bluetooth ve USB üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Wi-Fi ile paylaşım standart olan seçenektir. Kişisel erişim noktasını aktif ettiğiniz ekranda, Wi-Fi parolasını görebilirsiniz. İnternete bağlanmasını istediğiniz cihazdan, iPhone cihazınızı seçerek belirtilen parolayı girin.
Bir sebepten dolayı Wi-Fi üzerinden internet paylaşımı gerçekleşmez ise mac cihazlarınız ile iPhone arasında USB kablo ile bağlantı kurarak internet paylaşımı gerçekleştirebilirsiniz. Başka bir seçenek olarak ise Bluetooth aracılığı ile iPhone ve internete bağlanmasını istediğiniz cihazları eşleyerek paylaşım gerçekleştirebilirsiniz.
iPhone’unuz kaybolduysa hemen telaşlanmayın. Kaybolan iPhone ve diğer Apple cihazları bulmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. iPhone cihazınızın ile bağlantılı bir Apple Watch kullanıyorsanız iPhone'uma Ping At özelliğini kullanabilirsiniz. Telefonunuzda ses çalınırken aynı zamanda saatiniz sizi iPhone’unuza yönlendirecektir.
Kayıp iPhone’ları bulmak için kullanılan bir başka yöntem de Bul uygulamasıdır. Apple Kimliğiniz ile oturum açılmış başka bir Apple cihazında Bul uygulamasına giriş yapın. Burada kayıp olan cihazınızın konumunu görebilirsiniz. Eğer kaybolan cihazınızın Aile Paylaşım grubuna dahil ise aile fertlerinin cihazlarındaki Bul uygulaması üzerinden de bulabilirsiniz.
Erişiminiz olan başka bir Apple cihazınız yoksa herhangi bir cihazdan iCloud’a giriş yaparak telefonunuzun konumunu bulabilirsiniz. Aynı zamanda “Kayıp Olarak İşaretle” seçeneği ile iPhone’unuzu uzaktan kilitleyerek verilerinizin güvenliğini garanti altına alabilirsiniz.
iPhone’da eSIM kullanabilmek için operatörünüzün eSIM’i desteklemesi gerekir. Operatörünüz iPhone’nunuz ile eSIM eşleştirmesi yapması sonucu “Hücreseli Ayarlamayı Bitirin” bildirimi telefonunuza geldiğinde dokunarak adımları takip edebilirsiniz. Başka bir iPhone’dan eSIM aktarımı için Ayarlar > Hücresel kısmında yer alan “eSIM Hızlı Aktarım” seçeneği kullanılabilir. Aynı zamanda fiziksel SIM kartı, eSIM’e dönüştürmek için ise Ayarlar > Hücresel altında yer alan “eSIM Ekle” menüsünden “eSIM’e Dönüştür” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Aradığınız iPhone modeline, Jebinde ile hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz. Sizde hemen avantajlı iPhone fiyatları ile yeni bir dünyaya adım atmak için Jebinde’yi tercih edebilirsiniz.
Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.
ALIŞVERİŞE DÖN