iPhone Pil Sağlığı Rehberi

iPhone Pil Sağlığı Rehberi
Date Icon Aralık 19, 2024
Text Sizer
Close Icon3 dakika
  • Facebook Icon
  • Twitter Icon
  • Pinterest Icon
  • Envelope Icon
  • Whatsapp Icon

Akıllı telefonlar ve tabletler hayatımızın ayrılmaz birer parçası haline gelmesiyle birlikte şarj konusunun da zaman zaman problemler yarattığını kabul etmeliyiz. Gün içerisinde veya en ihtiyaç duyduğunuz anda şarjı tükenen ve kapanan telefonlar oldukça can sıkıcı olabilir. Ancak pil sağlığı ve batarya ömrü konusunda daha dikkatli davranarak bu gibi olumsuzluklarla karşılaşma ihtimalinizi azaltabilirsiniz. Hazırladığımız iPhone pil sağlığı rehberinin yardımıyla iPhone telefonlarınızın çok daha uzun süre kullanım sunan batarya ömrüne sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

iPhone Pil Sağlığı Nedir ve Neden Önemlidir?

Apple, iPhone cihazlarda lityum iyon bataryalar kullanılır. Lityum iyon piller, akıllı telefonlar için en avantajlı batarya teknolojisi olsa da zaman içerisinde kapasite kaybına uğrar. iPhone’larda yer alan Pil Sağlığı, telefon bataryasının performans değerlerini yansıtır. Zaman içerisinde pil sağlığı gerilerken şarjınız çok daha kısa süre dayanması ve performans kaybı sorunları ile karşılaşabilirsiniz. iPhone’larda kullanılan lityum iyon bataryaların kullanım ömrünü, doğru kullanım biçimleri ile uzatmak mümkündür.

Pil Sağlığı Yüzdesi Ne Anlama Gelir?

Pil sağlığı yüzdesi, iPhone’unuzun pil kapasitesini yüzde değeri ile gösterir. İlk aldığınızda %100 olan pil sağlığı yüzdesi, zaman içerisinde kullanım biçimine göre daha düşük değerlere geriler. %80 pil sağlığı sonrasında telefonunuz için batarya değişimini düşünmeye başlayabilirsiniz. iPhone telefonunuzun pil sağlığı yüzdesini, Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı bölümünden öğrenebilirsiniz.

Pil Sağlığını Etkileyen Faktörler

Pil sağlığını etkileyen birçok farklı faktör bulunur. Telefonu kullanım biçiminiz, şarj alışkanlıklarınız, yüklediğiniz uygulamalar ve hatta telefonu kullandığınız ortam şartları bile pil sağlığını etkileyen faktörlerdir. Örneğin, uzun süre ekran açık, yoğun bir şekilde telefonunuzu kullanıyorsanız, şarjınız çok daha hızlı azalacaktır. Bu durumda sıklıkla şarj etmeniz, pil sağlığını olumsuz etkiler. Veya telefonu tamamen dolmayan bir şekilde tekrar tekrar şarj etmeniz, pilin şarj döngüsünü olumsuz etkiler. Hatta telefonunuzu, aşırı sıcak ve soğuk ortamlar kullanmanız da pil sağlığını etkileyen faktörlere örnek verilebilir.

iPhone Pilini Koruma İpuçları

Gerçekleştireceğiniz ayarlamalar ve doğru kullanım alışkanlıkları ile iPhone pilinizi uzun süre boyunca yüksek performans sunacak şekilde kullanabilirsiniz. Şarj etme ve kullanım alışkanlıklarınızı pil ömrünü doğrudan etkiler.

Doğru Şarj Alışkanlıkları

Doğru şarj alışkanlıkları ile telefonunuzun pil ömrünü uzatabilirsiniz. iPhone modeline göre farklılık gösteren İyileştirilmiş Pil Şarjı veya Şarj Etme İyileştirmesi olarak adlandırılan ayar sayesinde telefonunuzu en iyi şekilde şarj edebilirsiniz. Bu ayar sayesinde şarj işlemi %80 seviyesine ulaştığında durdurulur. Sizin şarj etme rutininizi öğrenen iPhone, telefonu şarjdan alacağınızı saati tahmin eder ve o saatte tam olara %100 olmasını sağlar. Böylelikle telefonunuz dolu pil ile uzun süre şarjda kalmasının önüne geçilir. İlgili ayara; Ayarlar > Pil > Şarj Etme İyileştirmesi yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.

Aşırı Sıcaklık ve Soğuktan Koruma

iPhone cihazınızın pil ömrü, aşırı sıcak ve soğuktan etkilenebilmektedir. En ideal kullanım için 0-35 ºC arası ortam sıcaklıklarında kullanılması önerilen iPhone’lar, ekstrem sıcaklıklarda farklı tepkiler verebilir.

Telefonunuzun ortam sıcaklığından ve kullanım şeklinizden dolayı aşırı ısınabilir. Bu durum pil ömrünün kısalması, şarj işleminin yavaşlaması, ekran renklerinin soluklaşıp kararması ve performans kayıpları gibi sorunlara yol açabilir.

Aşırı sıcaklar gibi aşırı soğuklarda iPhone’ların çalışmasını olumsuz etkiler. Eğer telefonunuz çok soğursa şarj olmayabilir, pil ömrü geçici olarak azalabilir ve cihazınızın kapanabilir. Yeniden normal bir ortam sıcaklığına geçiş yaptığınızda cihazınızın normal haline döner.

Pil Sağlığını Etkileyen Uygulamalar

Yoğun olarak kullandığınız uygulamalar, doğal olarak pil ömrünü de etkilemektedir. Uzun süreli erkan kullanımında sosyal medya uygulamaları, video uygulamaları ve oyunlar pil yüzdesinin hızlı bir şekilde düşmesine neden olur. Aynı zamanda uygulamaların arka planda çalışması da şarjın hızlı tüketilmesine katkı sağlar. Bu durum cihazınızı daha sık şarj etmenize neden olarak pil sağlığını olumsuz olarak etkiler.

Ekran Parlaklığı ve Pil Ömrü

Ekran kullanımı ve ekran parlaklığı pil ömrünü en çok etkileyen faktörlerdir. Ekran sürenizi azaltarak telefonunuzun pil ömrünü doğrudan iyileştirebilirsiniz. Ancak günümüzde ekran süresini azaltmanın oldukça güç olduğu bir gerçektir. Bu sebeple ekran parlaklığını olabilecek en düşük seviyede kullanarak, pil tüketiminden tasarruf sağlayabilirsiniz.

Konum Hizmetleri ve Pil Tüketimi

Telefonunuzda yer alan uygulamalar, size en iyi şekilde hizmet sunabilmek adına konum bilginizi kullanabilir. Konum hizmetleri, pil tüketimini olukça artırabilir. Ayarlar > Gizlilik > Konum Servisleri bölümünden her bir uygulama için konum hizmeti kullanma iznini yönetebilirsiniz. Konum hizmetini kullanmasını gerekli görmediğiniz uygulamaların bu iznini kaldırarak pil tüketimini azaltabilirsiniz.

iPhone Pilini Optimize Etme

Apple tarafından geliştirilen iPhone’lar, donanım ve yazılım uyumu sayesinde en verimli çalışan akıllı telefonlardandır. iPhone telefonlar standart olarak performans ve pil tüketimi dengesini en iyi şekilde sağlayan ayarlarla gelir. Cihazınızda gerçekleştireceğiniz bazı ayarlar ile pil kullanımını optimize edebilirsiniz.

Pil Yönetimi Ayarları

iPhone yerleşik olarak kullanıcıların pil yönetimini kontrol etmelerine imkan tanıyan birçok ayar sunar. Pil kullanıma dair bilgileri ve kontrolleri, Ayarlar > Pil yolunu takip ederek ulaşacağınız bölüm üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Hangi uygulamanın ne kadar güç tükettiği, pil sağlığı, düşük güç modu gibi ayarlar bu bölümde yer alır.

Düşük Güç Modu

Telefonunuzda yer alan Düşük Güç Modu, gereksiz tüm işlemleri sonlandırarak sadece en temel görevlerin yerine getirilmesini sağlar. Düşük güç modu etkinleştirildiğinde arka planda gerçekleşen işlemlerin tamamı devre dışı hale getirilir. Bununla birlikte ekran parlaklığı, ekran tazeleme hızlı gibi pek çok özellik sınırlandırılır. Bu özelliği %20 gibi belirli bir şarj yüzdesinde otomatik olarak aktifleşmesini sağlayabilirsiniz. Veya dilediğiniz zaman bu modu açarak pil kullanımını azaltabilirsiniz.

Otomatik Parlaklık

Ekran parlaklığı doğrudan pil tüketimini etkiler. iPhone’unuzu yüksek parlaklık değerlerinde kullanmak pilinizin çok daha kısa sürede azalmasına neden olur. Bu sebeple ekran parlaklığını olabildiğince düşük seviyede kullanabilirsiniz. Veya ortam ışığına göre otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle gün ışığı gibi yoğun ışık kaynağı altında ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanarak ekranı en iyi şekilde görmeniz sağlanır. Parlaklık ile ilgili ayarlara Ayarlar > Ekran ve Parlaklık bölümünden gerçekleştirebilirsiniz.

Arka Plan Uygulama Yenileme

Farklı uygulamalar arasında geçiş yaptığınızda, arka planda kalan uygulamalar güncellemeleri almak adına çalışmaya devam eder. Bu özellik son derece faydalı da olsa pil tüketimini olumsuz etkileyebilir. Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile bölümünden hangi uygulamaların arka planda çalışmaya devam edebileceğini belirleyebilirsiniz. Veya tüm uygulamalar için arka plan uygulama yenilemeyi kapatabilirsiniz.

Pil Sorunları ve Çözümleri

Pil ile ilgili sorunlar, tüm akıllı telefonlarda olduğu gibi iPhone cihazlarda da karşılaşılabilir durumlardır. Telefonunuz pili ile ilgili şarj olmama, şarjın hızla tükenmesi gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. iPhone telefonlarda en sık karşılaşılan pil sorunları ve çözümlerini sizin için bir araya getirdik.

iPhone Şarj Olmuyor

iPhone cihazınızda şarj olmama sorunu yaşıyorsanız, sebebini anlayabilmek için kontrol etmeniz gereken birkaç nokta bulunur. Şarj aletleri ve kullandığınız USB kabloda sorunlar olabilir. Şarj adaptörünü farklı USB kablolar ile test edin. Eğer mümkünse başka bir cihazı, şarj aletiniz ile doldurmayı da deneyebilirsiniz. Eğer şarj aletinde sorun olmadığına eminseniz, telefonunuzun şarj portu hasar almış veya toz sebebiyle tıkanmış olabilir. Nazik bir şekilde şarj girişini temizleyin ve yeniden deneyin.

Telefonunuzu adaptör yardımıyla şarj edemediğiniz durumlarda, USB kablosu ile bilgisayara bağlayarak veya powerbank aracılığı ile şarj etmeyi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda kablosuz şarj aksesuarınız bulunuyorsa bu yöntemi de kullanabilirsiniz.

Kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı, şarj işleminin %80’e geldiğinde durması ise bir hata değil telefonunuzun özelliğidir. Pilin daha uzun süre kullanılmasına yardımcı olan bu özellik Optimize Edilmiş Pil Şarjı olarak adlandırılır. Dilerseniz bu ayarı değiştirerek telefonunuzun %100 şarj edilmesini sağlayabilirsiniz.

Pil Hızlı Boşalıyor

Telefonunuzun şarj yüzdesi kısa sürede düşüyorsa, örneğin gece tamamen doldurduğunuz şarj sabah uyandığınızda oldukça düşük seviyelerde ise bu sorun oldukça can sıkıcı olabilir. iPhone pilinizin hızlı boşalmasının çeşitli nedenleri olabilir. İlk adım olarak pil sağlığını kontrol etmelisiniz. Pilinizin kullanım ömrü doluyor olabilir. Böyle bir durumda pil değişimi ile sorununuzu çözebilirsiniz.

Pilin hızlı boşalmasının diğer nedenleri ise yazılımsaldır. Gerçekleştirdiğiniz sistem güncellemesi, yanlış yapılandırdığınız bir ayar veya yüklediğiniz uygulamalar pilinizin hızlı bir şekilde boşalmasına neden olabilir. Ayarlar > Pil yolunu takip edin. Bu bölümden uygulamalarınızın pil kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca açıksa Bluetooth, konum hizmetlerini kapatabilir, ekran parlaklığını düşürebilirsiniz.

Pilin Şişmesi

iPhone pillerinde çeşitli nedenlerden dolayı şişme gerçekleşebilir. Sadece iPhone değil tüm lityum iyon pil kullanan cihazlar için gerçekleşebilecek bu durum, acil olarak ele alınmalıdır. iPhone cihazların bataryası, telefonun sıcak ortamda veya şarj esnasında kullanıma devam edilmesi gibi durumlarda aşırı olarak ısınarak şişebilir. Ayrıca darbe alması, hatalı şarj edilmesi gibi durumlarda da bataryanın hasar olması mümkündür. Telefonunuz, pilinin şişmesine rağmen çalışmaya devam edebilir. Pil şişmesini telefonunuzun arka tarafında gerçekleşen şişkinlikten veya daha ileri seviyeler ekranın cihazdan ayrılması, yan taraflardan ışık sızması gibi şekil bozukları sayesinde anlayabilirsiniz.

Pil şişmesinin tek bir çözümü vardır, o da pilin en kısa sürede yetkili servis tarafından değiştirilmesidir. Pil şişmesine ne kadar kısa sürede müdahale edilirse o kadar iyidir. Arızalanan pil, iPhone'unuzun diğer parçalarına da hasar verebilir. Hatta şişen pil patlayarak ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir.

iPhone Pil Değişimi Ne Zaman Gerekir?

  • iPhone pilini nasıl daha hızlı şarj ederim?

iPhone telefonlar, kullandığınız modele göre belirli güç girişlerine sahiptir. iPhone 12 ve daha güncel modellerde hızlı şarj etmek için 20 W değerinde güç sağlayan şarj aletleri kullanılır. İlk adım olarak iPhone modelinize uygun ve orjinal şarj aleti kullanmaya özen gösterin. Şarj sırasında telefonunuzu kullanmayarak, mümkünse Wi-Fi bağlantısını kapatarak, uçak moduna alarak veya arka planda çalışan uygulamaları kapatarak bir miktar daha hızlı şarj edilmesini sağlayabilirsiniz.

  • iPhone pil sağlığı yüzde 80 olduğunda ne yapmalıyım?

iPhone cihazınızın pil sağlığında zaman içerisinde belirli oranlarda kayıp yaşanır. Bu durum pilin daha düşük oranlarda güç depolamasına neden olur. Pil sağlığınız yüzde 80 seviyesinde düştüğünde, cihazınızın şarjının ilk günkü kadar uzun süre dayanmadığını fark etmeye başlarsınız. Pil sağlığı yüzde 80 olduğunda bataryanın değişmesi önerilir. Ancak yüzde 80 pil sağlığı hala iyi bir değer sayılabilir ve iPhone’unuzu kullanmaya devam edebilirsiniz. Dilerseniz bu noktada batarya değişimi gerçekleştirebilirsiniz veya değişim için pil sağlığının yüzde 70-60 seviyelerine kadar gerilemesini bekleyebilirsiniz.

  • iPhone pil şişmesi neden olur?

Pil şişmesi sadece iPhone’larda değil, akıllı telefonların tümünde gerçekleşebilecek bir durumdur. Kimi zaman kullanıcı kimi zamanda üretici kaynaklı hatalardan dolayı pil şişebilir. Genellikle pil şişmeleri aşırı ısınma, sıcak ortamda telefonu kullanma ve şarj etme hataları nedeniyle gerçekleşebilir. Kimyasal yapıdaki lityum iyon pilin şişmesi, kullanım ömrünün sona erdiğini belirtir. En kısa sürede bataryanızı yetkili serviste değiştirmelisiniz. Aksi durumda pil diğer donanımlara zarar verebilir ve hatta patlayabilir.

  • iPhone pilini değiştirirken nelere dikkat etmeliyim?

Pil sağlığı yeterli kullanım süresini ve performansı sağlamamaya başladığında pilinizi değiştirmek isteyebilirsiniz. Değişim konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yetkili Apple servislerinde pil değişimi gerçekleştirmektir. Böylelikle hem işlemin garanti kapsamın uzman personel tarafından gerçekleştirildiğinden hem de orijinal ve doğru bataryanın kullanıldığından emin olabilirsiniz.

  • iPhone pil sağlığı için hangi uygulamalar kullanılmalı?

Telefonunuzun pil sağlığı hakkında ihtiyaç duyabileceğiniz hemen hemen tüm bilgiye Ayarlar > Pil bölümünden ulaşabilirsiniz. Apple kullanıcılarına, cihazları hakkında oldukça detaylı veriler sunar. Ancak App Store’da yer alan üçüncü parti uygulamalar ile pil sağlığı hakkında farklı verilere ulaşabilirsiniz. Battery Life, Battery HD+ ve Zen Battery kullanabileceğiniz 3. parti uygulamalara örnek olarak verilebilir.

Yeni bir iPhone sahibi olmak istiyorsanız, hemen Jebinde ile hızlı ve güvenli bir şekilde satın alın. En avantajları iPhone fiyatları ve özel teklifler için Jebinde’ye göz atın.

Kapat
SEPETİNİZ
{{item.Name}}
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 2108})[0].Name}}
% {{ ((item.OldPrice - item.Price) / item.OldPrice * 100) | number:'0' }} İNDİRİM
{{(item.ProductFeatures | filter: {Id : 118})[0].Name}} {{item.Amount}} Adet
{{item.TotalPrice | number:2}} TL
{{item.TotalOldPrice | number:2}} TL
Sil
Sepet Boş
SEPETİNİZDE ÜRÜN BULUNMUYOR

Alışverişe geri dönerek seçiminizi yapabilirsiniz.

ALIŞVERİŞE DÖN
Aramayı Kapat
Kapat
Favori Listenizde Ürün Bulunmuyor

Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.

ALIŞVERİŞE DÖN