Yaşam alanlarının pratik ve verimli bir şekilde temizlenmesinde süpürgelerin önemi büyüktür. Zeminlerin ve bazı ev eşyalarının yüzeylerinin toz, tüy, kıl, saç gibi kirleticilerden arındırılması sırasında kullanılan bu ev aletlerinin farklı çeşitleri bulunur. Kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerine göre geliştirilen çeşitler, süpürge satın alırken kararsız kalmanıza sebep olabilir. Süpürge satın alırken hangi çeşidin tercih edilmesi gerektiğine karar verebilmek için bu ev aletine neden ihtiyaç duyulduğunun iyi tanımlanması, süpürge çeşitlerinin ve özelliklerinin bilinmesi gerekir.
Süpürge en basit haliyle bir toz emme ağızlığı, vakum motoru, toz torbası veya haznesi ve güç birimlerinden oluşan bir elektrikli ev aletidir. En yaygın kullanılan çeşidi, gücü bir güç kablosu ile direkt prizden alan elektrikli süpürgedir. Dikey süpürge ve robot süpürge en sık karşılaşılan diğer süpürge çeşitleridir.
Elektrikli süpürge süpürge makinelerinin atası sayılan ve yakıtlı bir pompayla bir emiş gücü oluşturan makineden evrilmiştir. Bu makinenin emiş gücünün bir elektrik motoru vasıtasıyla sağlanması fikri sonucu üretilen elektrikli süpürge elektriği bir kablo vasıtasıyla direk şebekeden alır. Yatık bir gövde içinde motor, fan ve toz haznesi veya torbası bulunur. Gövdeden dışarıya uzanan takılıp çıkarılabilen bir hortum ve bu hortuma takılı çeşitli şekillerde emme uçları vasıtasıyla kirleticilerin temizliği sağlanır. Elektrikli süpürgenin motorunun emiş gücü, çıkardığı sesin seviyesi, hava filtresi, toz torbalı mı toz torbasız mı olduğu gibi özellikler modelden modele değişir. Bu nedenle elektrikli süpürge satın almak isteyenler “Elektrikli süpürge alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabı için modellerin bu özelliklerine dikkat etmelidir.
Dik kullanılabilen ve genellikle şarjla kablosuz kullanıma olanak sağlayan, bir hortum olmadan direk gövdeye bağlı bir emme ucuyla süpürme işlemi gerçekleştiren ev aletlerine dikey süpürge denir. Dikey süpürgeler yatık elektrikli süpürgeler kadar hatta daha fazla verim alınabilen modellere sahip oldukça pratik ürünlerdir.
Süpürme işlevini belli bir algoritmaya bağlı olarak kendi kendine yerine getirebilen şarjlı süpürgelere robot süpürge denir. Hareket ederken üstünden geçtikleri yüzeylerdeki katı ve sıvı kirleticileri gövdelerinde bulunan hazneye emen bu aletlerin kendilerini otomatik olarak şarj eden çeşitleri de vardır.
Watt süpürgelerin motorlarının gücünü gösteren değerdir. Bu güç değeri motorun çalışma esnasında tükettiği enerji miktarı ve emiş performansı ile ilgilidir. Bu durumda kullanıcıların aklına “Süpürge kaç watt olmalı?” sorusu gelir. Süpürgenin motorunun gücü tamamen emiş performansına harcanmadığı için esas sorulması gereken soru “Süpürge emiş gücü kaç olmalı?” sorusudur. Emiş gücü de watt ile gösterilir ve yüksek watt değeri yüksek temizleme performansı vadeder.
Elektrik süpürgelerinde ses seviyesi kullanım esnasında çevreye rahatsızlık vermemek, günün her saatinde kullanabilmek ve çalan zil veya telefonu duyabilmek gibi sebeplerden dolayı çok önemlidir. Ölçü birimi desibel (dB) olan ses seviyesi süpürgenin halı üzerinde çıkardığı gürültü seviyesidir ve düşük dB değerine sahip olup da yüksek performans sağlayan pek çok model bulunur.
Süpürge çeşitlerinden hangisininin size daha uygun olduğuna karar verirken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu süpürgenin çektiği tozun ve kirin nasıl atılacağını belirleyen toz haznesi tasarımıdır. “Toz torbalı süpürge mi torbasız mı?” sorusunun cevabı için bu iki tasarımın temel farklarının ne olduğunu bilmek önemlidir. Toz torbalı süpürge modellerinde toz ve kir, bir torbanın içine hapsedildiğinden torba değişimi anı hariç süpürgeden dışarı salınma riski yoktur. Toz torbasız modellerde yüksek filtrasyon yeteneğine sahip modeller hariç, emilen kirleticilerin havaya karışma riski vardır. Toz torbalı modellerde torba değişim maliyeti bulunurken torbasız modellerde böyle bir durum yoktur.
Süpürgenin emdiği partiküllerin etrafa dağılması sağlık açısından tehlikelidir. HEPA (Yüksek Verimli Partikül Filtresi) filtreye sahip süpürgeler, emilen partiküllerin tekrar dışarıya salınmasını yüksek oranda engeller. HEPA genellikle toz torbalı süpürgelerde kullanılan bir filtredir. Astım ve alerjik rahatsızlığı olanların yaşadığı ortamlarda kullanılacak süpürgeler yüksek filtrasyon değerine sahip HEPA filtreye sahip olmalıdır.
Süpürge başlıkları, malzeme kalitesi ve markanın satış sonrasında hizmet sunan servis ağı gibi özellikler de üründen alınan verimi etkiler.
Süpürgeden yüksek verim bekleniyorsa, başlıklarının çeşitliliğine ve kullanışlı olmalarına dikkat edilmelidir. Halı, parke ve karo gibi zeminlerin yanı sıra koltuk kumaşları, ulaşılması zor olan mobilya altı gibi yerleri süpürmeye uygun başlıklarının bulunması gerekir.
Süpürge seçimi yapılırken ürünün ana gövdesinin ve aparatlarının üretildiği malzemelerin kalitesi hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Özellikle sık sık darbelere maruz kalma riski bulunan tekerlek ve başlıkların yüksek kalitede olması gerekir.
Süpürge alırken yüksek temizlik performansı kadar olası arızalar durumunda alınacak hizmet kalitesine de dikkat edilmelidir. Satın aldığınız ürünün markasının yaygın ve hızlı çözüm sunabilen servis ağına sahip olması, yedek parça ve aksesuarları kolay temin edilebilmesi gerekir. Siz de Jebinde ile aradığınız tüm süpürge modellerine ulaşabilir, ihtiyaçlarınıza uygun bir seçim yapabilirsiniz.
Elektrik süpürgesinde önemli olan iyi bir temizleme performansı sağlayacak olan emiş gücünün yüksek olması, aynı zamanda gürültü seviyesinin mümkün olduğunca düşük olması, toz toplama haznesinin tasarımı, filtrasyon yeteneği, malzeme kalitesi, başlıkların kullanışlılığı ve yaygın servis ağıdır.
Süpürgede motor ve emiş gücünü gösteren watt değeri önemlidir. Fakat süpürgenin temizleme performansı ile doğrudan ilişkili olan emiş gücüdür.
Düşük gürültü seviyeli bir süpürge almak istiyorsanız ses seviyesi 70 dB’nin altında olan modelleri tercih etmelisiniz.
Karşılaştırma listenizde en az 2 ürün bulunmalıdır.
ALIŞVERİŞE DÖN